Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Många vill hjälpa student

Studenten Viktoriya Chuikina hotas av utvisning. Nu strömmar hjälpen till. - Men först och främst behöver jag laglig hjälp, säger hon.

På onsdagen publicerade GP en artikel om 26-åriga Viktoriya Chuikina från Kazakstan, som studerat i Sverige i fyra år. Nu, lagom till hennes examen, vill Migrationsverket inte längre bevilja henne uppehållstillstånd och Viktoriya kan tvingas åka hem utan examen och de 75 000 kronor hon redan betalat för sin utbildning. Migrationsverket anser inte att hon uppfyller försörjningskravet.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Massvis av GP-läsare har hört av sig och erbjudit sin hjälp. En del vill gå i god för Viktoriya som privatpersoner, andra via sina företag.

Flera har hört av sig och erbjudit gratis mat och boende – vilket kan sänka Migrationsverkets försörjningskrav med 1 500 kronor vardera. Andra har velat bidra ekonomiskt. Någon har till och med skrivit brev till Migrationsverket.

- Det är helt otroligt att människor som inte känner mig kan känna så starkt för någon annans problem. De vill hjälpa på alla sätt de kan, säger Viktoriya.

Finns det något de kan göra?

- Först och främst måste jag få laglig hjälp. Jag har varit i kontakt med advokater och andra som vill hjälpa mig att formulera min överklagan. Sen måste jag kolla upp angående alla de som erbjudit sig att garantera min försörjning. Om det är möjligt i praktiken.

Som framgår av onsdagens artikel är det inte pengar som saknas – de har Viktoriya. Problemet är att Migrationsverket inte tror på att de kommer att komma henne till del. De menar att Viktoriya lika gärna kan skicka tillbaka dem till sina föräldrar i Kazakstan.

Härnäst väntar en överklagan. Den ska vara inne senast 6:e november – alternativet är att lämna landet.

I väntan på besked funderar Viktoriya nu på att starta en facebookgrupp, till följd av all den respons hon fått på sociala medier.

- Jag har förstått att det finns studenter i samma situation som jag, och det finns inget de kan göra. Så det kanske vore bra att göra någonting, inte bara för min egen del.

Och så vill hon tacka.

- För allt stöd. Det är helt otroligt.

Mest läst