Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många unga pojkar skadas av raketer

För många är fyrverkerier en självklarhet så här i nyårstider. Men tänk dig för. Varje år skadas 200 svenskar av fyrverkerier. Framför allt unga pojkar drabbas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I kväll ska det nya året firas in. Och ofta görs det med buller och bång - med hjälp av smällare och raketer. I år planerar var sjätte svensk att skjuta raketer på nyår, enligt en undersökning från Trygg Hansa.

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skadar fyrverkeripjäser varje år 200 svenskar så allvarligt att de måste uppsöka sjukvård. 40 av dem skadas så svårt att de måste läggas in på sjukhus.

-Det handlar framför allt om bränn- och splitterskador på händer och i ögon, säger Ingemar Malmström, chef för enheten för farliga ämnen på MSB.

Drygt hälften av dem som skadas är unga pojkar mellan tio och 19 år. Detta trots att det finns en 18-årsgräns för att använda fyrverkerier.

-På något sätt får de unga tag i de här pjäserna i alla fall. Förra året skärptes lagen ytterligare. Nu står det mycket tydligt att det även är straffbart att överlåta eller att sälja fyrverkeripjäser till minderåriga. Hittills i år har ett antal handlare polisanmälts.