Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många till sjukhus efter halvmara

Mängder av löpare kollapsade i hettan under det 21 kilometer långa Göteborgsvarvet på lördagen. Sahlgrenska universitetssjukhusets akutmottagningar tog emot utmattade personer på löpande band. Deras skador varierade från lindriga till allvarliga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På kvällen hade minst 61 personer kommit in, de flesta med symptom på uttorkning och vätskebrist. Fem av dem, alla män under 40 år, fick intensivvård, uppgav flera medier. Deras tillstånd betecknades som stabilt. Elva personer på andra avdelningar betraktades också som allvarliga fall. medan övriga kom mer lindrigt undan.

Sjukhusets pressjour stängde klockan 21 och ville därefter inte lämna besked till TT om hälsoläget för de intensivvårdade.

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton. I år var över 58 000 löpare anmälda.

Under loppet stod termometern på 26 grader och från hela banan kom rapporter om kollapsade löpare, inte bara i målfållan.

-De drabbades av vätskebrist och värmeslag och det kan bli väldigt allvarligt, sade tävlingens presschef Göran Byhlin till TT sent på kvällen.

Han tycker inte att arrangören kan ta åt sig för det inträffade:

-I utskick har vi informerat om vikten att dricka mycket under loppet och vid starten sade vi samma sak i högtalarna. Nu får vi fundera på hur man ännu bättre kan få fram informationen.

Han berättar att tävlingsläkaren har en teori som kan förklara det kraftiga manfallet:

-Det har varit kallt i Göteborg under våren och så kommer en värmetopp nu. Därför har kroppen ännu inte har anpassat sig till värme och därför dricker man inte tillräckligt. -Stockholm maraton och många andra lopp har haft mycket varmare än vad vi hade i dag, poängterar Göran Byhlin.