Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Eu-Mötet I Göteborg Di.jpg

Många oskyldiga drabbades

För tio år sedan var Avenyn ett inferno där fönsterrutor krossades, butiker plundrades och inredning brändes. David Larsson som jobbade den dagen minns fortfarande hur det var att bli oskyldigt drabbad.

Företagarna på Avenyn hamnade mitt i stråket för gruppen av bråkstakar som ville förstöra och härja snarare än att demonstrera. När polisen tvingade demonstranterna ner för Avenyn från Götaplatsen passade förbannade våldsverkare på att förstöra så mycket de bara kunde. Några under parollen "krossa kapitalismen", de flesta andra med avsikten att jävlas med polis och myndigheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


David Larsson jobbade den dagen på mattaffären Nessims och blev intervjuad av GP två veckor efter att butiken blev vandaliserad.
- Jag blev så klart lite chockad, det blir man ju. Men så insåg man att de inte var ute efter oss, men det var otrevligt i alla fall.


Han hade inte en tanke på att lämna butiken och väntade tillsammans med en kollega tills en glasmästare kom vid femtiden och spikade för fönstren.
- Jag var rädd för att det skulle börja brinna här, i och med att det brann så mycket utanför, sa han då.


I dag är han butikschef för samma butik, och när GP ringer upp honom tio år efter händelsen minns han fortfarande när horden kom springande ner för gatan och han förstod att han var tvungen att låsa butiksdörren.


- När det började hagla in gatstenar så retirerade jag bak i butiken för att ta skydd.
Efter en stund kunde han se hur mattor från butikens skyltfönster brann i ett gigantiskt bål tillsammans med möbler från restaurang Lipp:s uteservering mitt över gatan.
Notan för skadorna på Göteborgs paradgata gick på närmare fyra miljoner.


Handelsbanken (555 000), Mc Donalds (500 000), Bang & Olufsen (400 000), Nordbanken, SE-banken och Burger King (250 000), Scandic Rubinen (200 000), Intersport (175 000), Nessims (150 000), Brasseri Lipp (125 000), H & M och Kapp Ahl (100 000) fick alla skador för hundra tusen kronor eller mer.


Försäkringsbolagen har betalat huvuddelen och Nessims fick resterande del justerat efter att man skickat in en nota till regeringen tillsammans med företagarföreningen på Avenyn.
- I dag tänker jag aldrig på det. Jag visste inte ens att det var tio år sedan förrän media uppmärksammade det, säger David Larsson.
Efter 20 år på Avenyn har han sett både det ena och det andra i form av fotbolls-EM och högriskmatcher. Han är fullt medveten om att det som hände 2001 skulle kunna hända igen.

- Det jag kan tänka på är att det är vi oskyldiga som drabbas. Här är man på sitt arbete och vad har de för rätt att tränga sig in på mitt revir? Jag har inget till övers för dem.

Mest läst