Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

6580b1024.jpg

Många olyckor i snökaoset

Snöfall. Trafikkaos. Olyckor. Vintervädret skapar problem längs ostkusten. Hård blåst och monstervågor försenar färjor mellan Sverige och Finland. Enbart i Stockholmstrakten inträffade ett 50-tal trafikolyckor.
-Vi har haft mellan 40 och 50 trafikolyckor det senaste dygnet. Det är ungefär dubbelt så mycket som vi brukar ha, säger Sven-Erik Olsson, på polisens länskommunikationscentral i Stockholm.

I södergående riktning på E 4 vid sörmländska Vagnhärad kolliderade minst tre bilar i eftermiddags.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är snorhalt på platsen med väldiga trafikproblem, säger Fredrik Lindfors, länsvakthavande befäl på polisen i Södermanland.

Ambulans och flera polisbilar har skickats ut, men ingen person skadades allvarligt enligt sn.se.

-Det har blivit en följdolycka också, i och med att det blivit stopp. Vi vet inte hur många bilar som är inblandade. Nu rullar trafiken långsamt, men det är jätteköer, säger Fredrik Lindfors.

Samtidigt varnar SMHI för att Gävleborg kan få upp till 40 centimeter snö.

-Tillsammans med vinden finns det risk för drivbildning, konstaterar meteorologen Emil Björck.

Ute på Östersjön piskade vinden upp monstervågor. Som mest tornade de upp 9,4 meter, enligt nyhetsbyrån FNB, vilket tangerar novemberrekordet från 2001.

Kring svenska kuster har det varit lugnare. Vid Finngrundet norr om Upplandskusten uppmättes dock en våg på 6,7 meter vid 13-tiden, enligt SMHI. Blåsten orsakar kraftiga förseningar i färjetrafiken mellan Finland och Sverige. Silja Serenade kom fram till Helsingfors sex timmar försenad.

-De har kört väldigt försiktigt på grund av blåsten, säger Janis Pavuls, kommunikationschef på Tallink Silja, till TT.

Under tiden till havs blev en person ombord sjuk och ska ha evakuerats med helikopter.

-En passagerare behöver medicinsk hjälp i land, det verkar handla om något hjärtfel. Finska räddningstjänsten försöker hjälpa till med att få personen till sjukhus, säger Pavuls.

Även Viking Lines fartyg Gabriella, på väg till Helsingfors, var kraftigt försenad.

-Det har blåst 25-30 sekundmeter och varit fem meter höga vågor. Det har nog gungat ordentligt, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef hos Viking Line, till TT om fartyget.

I tax free-butiken hade personalen säkrat varorna för att de inte ska ramla ned från hyllorna, och även på Silja Serenade har det varit turbulent ombord, enligt aftonbladet.se.

-Barn gråter, alla är oroliga, min fru låg och halvsov, helt plötsligt åkte allt på nattduksbordet i golvet, säger passageraren Ronni Vukanac till tidningen.

Passagerare har också sagt att båten lutar. Men det är ingen fara för passagerarnas säkerhet, säger Janis Pavuls på Tallink Silja till TT.

-Båten har legat still och väntat på att vinden mojnar vid en passage utanför Helsingfors. När fartyget vände kan det rent tekniskt upplevas som slagsida, men det är kraftig gungning, säger han.

Två avgångar med Eckerölinjens båtar mellan Grisslehamn och Åland ställdes in tidigare i dag.

Även längre norrut, längs Västernorrland och Västerbottens kust, drar snöfallet fram.

I grannlandet Finland väntas ännu fler snöfall dra in från Estland. Blåsten har varit ihållande, och till havs har vindstyrkor på 36 sekundmeter mätts upp. På land blåste det som mest 20 sekundmeter, och det har skapat allvarliga problem med färjor, flyg, vägtrafik och elavbrott.

Mest läst