Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Mats Jonsson och Liv Strömquist signerar böcker till Ellen Martinsson på stadsbiblioteket.

Många nyfikna på serier

Uppåt ett par hundra personer samlades på Göteborgs stadsbibliotek på onsdag kväll för att träffa författarna och serietecknarna Liv Strömquist och Mats Jonsson.

De har båda två politiska ingångar i sina serieböcker:

Liv Strömquist är aktuell med den samhällskritiska ABC-boken Ja till Liv! där hon dissekerar ämnen som Kulturtanter, Månadens manshora och Queerposörer.

Mats Jonsson går i den självbiografiska Mats kamp en tuff match mot omgivningens – och sina egna – fördomar om och förväntningar på föräldraskapet.

Strålande kritik

De har både fått strålande kritik och lockat många läsare, inte minst unga vuxna. Det blev trångt och långa köer när de i går kom till stadsbiblioteket för att berätta om sina författarskap och signera böcker på löpande band.

– Nej, jag får inte kramp i handen. Man får rätt vältränade fingrar som tecknare, säger Mats Jonsson i en paus mellan signeringarna.

Han har gjort ett 15-tal signeringar under hösten, på bibliotek, bokaffärer och festivaler.

Vilken är den svåraste frågan du fått vid signeringarna?

– Det var nog en väldigt invecklad fråga om klasskamp som jag fick på ABF. Tack och lov så satt Göran Greider bredvid mig så det löste sig genom att han tog över, säger Mats Jonsson.

Researchen tar tid

Liv Strömquist fick svara på frågan vad som tar mest tid – research eller tecknande.

– Jag lägger mycket mer tid på research. Jag ritar ganska snabbt, vilket är tur, för det var väldigt bråttom när den här boken skulle bli klar, säger Liv Strömquist.

Maria Pohl fick ett par böcker signerade av Liv Strömquist.

– Jag har följt henne rätt länge, mest på radio, men också i hennes böcker. Hon är skarp! Vi har faktiskt haft hennes bok Prins Charles känsla som kurslitteratur på psykologlinjen där jag går, säger Maria Pohl.

Mest läst