Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Smal arbetsmarknad väntar. Frånvaron av myndigheter skapar begränsningar. Den västsvenska arbetsmarknaden har en tydlig brist på kvalificerade samhällsvetaryrken. Det finns olika sätt att hantera det, skriver debattörerna.

Många har rätt utbildning – men jobben saknas

Göteborg har flera högt meriterade lärosäten och populära utbildningar för samhällsvetare, jurister och humanister. Men efter examen finns få jobb att söka och karriärmöjligheterna är begränsade. Göteborg skulle behöva fler statliga myndigheter med huvudkontor i Göteborg, skriver Johan Trouvé, Västsvenska handelskammaren och Anders Sjöö, Göteborgs förenade studentkårer.

Göteborg och Västsverige måste ha en bredare och bättre balanserad arbetsmarknad. Vi behöver skapa fler intressanta karriärmöjligheter för jurister, samhällsvetare och humanister. Fler statliga myndigheter bör därför hädanefter placeras med huvudkontor i Göteborg . Västsvenska Handelskammaren har tidigare lyft behovet, den här gången gör vi det tillsammans med Göteborgs förenade studentkårer.

Göteborg är en både stor och populär studieort. Som exempel kan nämnas att Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg är ledande i landet och att juristprogrammet var det tredje mest sökta programmet i Sverige vid höstens antagning. Även om storlek inte är allt kan man konstatera att Göteborg Universitet bara har 3 000 – 4 000 färre helårsstudenter än Stockolms Universitet.

Kraftig obalans

Göteborg har utbildningarna och volymerna för att bemanna myndigheter men inga arbetstillfällen. Handelskammaren har ställt samman hur myndigheternas huvudkontor förlagts över landet. Den visar på en överväldigande koncentration till huvudstadsregionen, cirka 150 myndigheter jämfört med Göteborgs fyra och Malmös tre. Trots denna fördelning har regeringar, både röda och blå, under många år valt att placera myndigheter i Stockholm. Under Alliansens tid placerades tre av fyra i huvudstaden och i början av september fortsatte civilminister Ardalan Shekarabi trenden när han invigde en ny myndighet, Upphandlingsmyndigheten, med säte i just Stockholm.

Frånvaron av myndigheter skapar begränsningar, den västsvenska arbetsmarknaden har en tydlig brist på kvalificerade samhällsvetaryrken. Det finns olika sätt att hantera det. Vi talar inte om att flytta myndigheter. Men när man funderar på en ny myndighet, såsom inrikesminister Anders Ygeman gör när det gäller tillsyn för polis och kriminalvård, eller varje gång man omorganiserar de redan existerande, bör placeringen diskuteras med utgångspunkt att faktiskt placera dem i Göteborg.

Tvingas flytta

Många unga som etablerar sig på arbetsmarknaden lever i par där båda är utbildade för kunskapsintensiva jobb. I Västsverige har en ingenjör knappast några problem att välja mellan intressanta karriärmöjligheter. Men om hen under studietiden träffar en partner som pluggat till jurist, statsvetare eller ekonom blir det svårare. Det händer alltför ofta att båda tvingas flytta till Stockholm. Placeringen av myndigheter är därför också viktig för näringslivets fortsatta rekrytering och tillväxt.

Statliga jobb är dessutom populära hos unga. Var fjärde student vill i första hand arbeta på en statlig myndighet enligt Statens Arbetsgivarverk. Vid en sökning på Platsbanken för Administration, Ekonomi och Juridik, den första veckan i september fanns 48 annonser med myndighetsrelaterade arbetstillfällen i Stockholm. Motsvarande sökning för Göteborg var två, sju om man inkluderar Västra Götaland. Samma undersökning i oktober gav samma trista fördelning, 54 i Stockholm och sex i Göteborg

Stora utvecklingsmöjligheter

Det finns stora utvecklingsmöjligheter om regeringen släpper det huvudstadsfokus som fått råda alltför länge. Vi är övertygade om att Göteborg och Västsverige har mycket att erbjuda de myndigheter som får sitt säte här i framtiden. Med ett huvudkontor i Göteborg kan de få kontakt med nya studenter och nya nätverk, ja rent av hitta nya sorters kompetenser och erfarenheter än de som finns tillgängliga i dag. Det skiftande näringslivet och de breda och ledande akademierna i Göteborg bidrar sannolikt till en positiv utveckling för myndigheterna med.

Johan Trouvé

vd, Västsvenska Handelskammaren

Anders Sjöö

ordförande, Göteborgs förenade studentkårer

Bild - 2
Johan Trouvé, vd, Västsvenska HandelskammarenAnders Sjöö, ordförande, Göteborgs förenade studentkårer
Bild - 3
Mest läst