Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Måndagsstängt. Än är Konsthallen inte nedlagd – och frågan är om den kommer att stänga eller inte.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Många höjer rösten för Konsthallen

  – För staden, Röda sten och konst­biennalen är Konsthallen jätteviktig. Jag kommer inte att gå med på att den stängs. Det säger Per Hållén (V), i kulturnämnden. På facebook, gp.se och bloggar går debatten om Göteborgs konstpolitik varm.

  Per Hållén, ledamot i kulturnämnden och ordförande i styrelsen för Röda sten, tycker att det är väldigt konstigt att han inte blivit involverad i planerna för Konsthallen tidigare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det är den nya stilen hos Helena Nyhus, att trycka igenom saker så fort som möjligt och utan diskussion, konstaterar han.

  Han förväntar sig att frågan snart kommer upp till vidare diskussion, och har då svaret klart:

  – Jag kommer då att säga som jag säger till dig nu. Jag kommer inte att gå med på att Konsthallen läggs ner under fem år – eller överhuvudtaget.

  Helena Nyhus (S) öppnade på måndagen dock inte för en diskussion om Konsthallen.

  – Vi vill få ett konkret förslag från förvaltningen innan vi diskuterar det i nämnden.

  Vid måndagens nämndsammanträde återremitterades också det ärende som rör Isabella Nilssons genomlysning av Konstmuseets situation.

  – Vi vill att man omarbetar hela ärendet och återkommer med en ordentlig analys som också innehåller bevarandeplan och en ekonomisk kalkyl, säger Helena Nyhus.

  Så genomlysningen av Isabella Nilsson får underkänt?

  – Ja. Den var osorterad, och utan rangordning.

  Enligt Helena Nyhus kommer frågan om Konsthallen upp vid nästa nämnd, 15 juni. Om Konstmuseet blir aktuellt då också återstår att se. Men frågorna hör ihop och det finns en större, sammanhängande plan för Göteborgs konstpolitik, säger hon.

  – Allt som händer nu är uttryck för en ambition att höja Göteborg som konststad.

  Tycker du att ni missuppfattats på den punkten? Eller har ni varit otydliga?

  – Det har ingen betydelse om man är tydlig eller inte. Det blir så här när man börjar röra i saker, att diskussioner går åt olika håll. Och det är väl bra, att vi diskuterar konst i Göteborg nu.

  Att frågan om en stängd arena för samtidskonsten har bäring på hela Göteborgs konstpolitik menar också Per Hållén, fast ur ett närmre perspektiv än visionerna för 2015. Konsthallen är en viktig samarbetspartner för andra arenor, till exempel Röda sten och konsthögskolorna.

  – Röda sten har långtgående planer för nästa års konstbiennal tillsammans med Konsthallen. Det blir en väldig black om foten för biennalen om Konsthallen stänger. Och har man ens pratat med universitetet om konsekvenserna? undrar Per Hållén.

  – Vi har inte diskuterat detta, men jag hörde det av Lene Crone Jensen (chef för Konsthallen, reds anm) i fredags, säger Leslie Johnson, rektor för konsthögskolan Valand.

  – Det vore en stor förlust såväl för Göteborg som för våra studenter. Konsthallen gör ett bra jobb som jag ser det och även om inte alla håller med mig om det så kan inte lösningen vara att stänga denna möjlighet att presentera god konst. Tvärtom borde man öppna fler möjligheter.

  Leslie Johnson tycker också att argumentationen att Konsthallen inte skulle vara lämplig för samtidskonst är vag.

  – Jag tycker att byggnaden är utmärkt för ändamålet, med en lång tradition av att visa upp Göteborgs nyutbildade konstnärer. Till vårens elevutställning kom 680 personer till vernissagen, det visar på stort intresse.

  Studierektor Hans Ekelund på Högskolan för fotografi är inte tillräckligt insatt i frågan för att vilja uttala sig, säger han. Fullt upptagen med pågående och kommande elevutställningar – i Konsthallen.

  På internet kunde också noteras en utbredd diskussion om Göteborgs konstpolitik, såväl på gp.se som på Facebook, där gruppen ”Rädda Göteborgs Konsthall” noterade närmare 4 900 medlemmar på tisdag förmiddag.

  Fotnot: GP har förgäves försökt nå Isabella Nilsson för en kommentar.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.