Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sx5ebe07.jpg

Många får inte plats på komvux

Många av dem som sökt komvux till hösten har inte kommit in. Det är framför allt studenter som vill läsa yrkesutbildningar som drabbas.

Förra året fick vuxenutbildningsförvaltningen i Göteborg 80 miljoner kronor i statsbidrag. I år är den siffran 12 miljoner kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Regeringen gjorde en satsning på yrkesutbildningar under några år och vi hoppades att det skulle fortsätta på den nivån, men det har inte blivit så, säger Jan Elftorp, chef på vuxenutbildningsförvaltningen.

I och med det minskade statliga anslaget har man tvingats dra in på studieplatser. Det är framför allt just satsningen på yrkesutbildningar som bantas rejält, men studenter som sökt kurser i till exempel svenska och matematik påverkas också.

– Ja, när det totala utbudet minskar blir det så klart hårdare tryck på de kurser som blir kvar, säger Jan Elftorp.

Vuxenutbildningen i Göteborg bedrivs till stor del av fristående utbildningssamordnare. Totalt finns det ett 15-tal skolor som ordnar gymnasial vuxenutbildning. En av de största är ABF Vux:

– Vi har gjort ganska stora neddragningar till hösten. Av dem som valde ABF Vux som förstahandsalternativ är det få som fått en plats hos oss. En del har fått plats på andra skolor, andra har nekats helt och hållet, säger Jens Johnson, vd på ABF Vux.

En annan stor utbildningsanordnare är Lernia Utbildning. Där har man till exempel dragit in kockutbildningen till hösten och minskat ner antalet platser på andra utbildningar.

– Vi har fått göra en bedömning utifrån arbetsmarknadsbehovet, vilka kurser behövs mest? säger Camilla Lagerqvist, marknadsområdeschef för Lernia Utbildning i Västra Götaland.

Mest läst