Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Inspektörerna Stefan Karlsson och Mattias Gramsby vid razzian på Åkareplatsen.

Många bussfel vid kontroll

Nio bussar kontrollerade. Nio bussar får tas ur trafik med användningsförbud.

- Det verkar vara lika illa som vanligt, säger Mattias Gramsby, bilinspektör vid trafikpolisen i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bilinspektörerna Mattias Gramsby och Stefan Karlsson genomförde under måndagen kontroller av bussar på uppställningsplanen på Åkareplatsen. Redan efter en halvtimma har tre bussar fått köras till verkstad.

En buss från GS Buss, dotterföretag till Göteborgs Spårvägar, har fått användningsförbud och står avställd skyltad "Ej i trafik". Den läcker olja, belysningen är defekt och ett av klämskydden fungerar inte.

Tommy Kajupank, kvalitetssäkrare på GS Buss, kommer till Åkareplatsen.

- Det är mindre saker som vi måste åtgärda innan bussarna sätts i trafik igen. Just nu skadas en massa sidopositionsljus eftersom det är höga snövallar på många gator, bland annat på busskörfälten vid Burggrevegatan.

- Men vi har ett bra samarbete med trafikpolisen. Numera bedömer polisen och Bilprovningen klämskydden på dörrarna på samma sätt och det underlättar för oss.

Gramsby och Karlsson stoppar en buss på linje 24 från Veolia Transport och börjar med att kontrollerar belysningen.

- Vi kontrollerar all vital trafiksäkerhetsutrustning ombord som brandsläckare, nödhammare, nödöppnare och dörrarnas funktion, säger Gramsby.

- Vi kontrollerar naturligtvis också bromsar, däck och eventuella oljeläckage i motorrummet.

Den aktuella bussen från Veolia Transport får bland annat anmärkning på oljeläckage, trasigt bakljus och sliten generatordrivrem och måste tas ur trafik.

- Säkerhetsutrustningen ombord var i bra skick men motorrummet såg inte alls bra ut, säger Gramsby.

Flera av de bussar som Gramsby och Karlsson kontrollerar har nyligen besiktigats utan anmärkning av Bilprovningen.

Chauffören ringer till Veolia och berättar att bussen inte för köras vidare, en ny buss sätts in på turen till Torslanda.

- Detta är vår bästa buss, säger chauffören. De andra är sämre., jag fick den här i morse när jag fick ställa av min ledbuss.

Under eftermiddagen stoppar Gramsby och Karlsson flera bussar från Veolia Tranport, de saknar fungerande bakljus och bromsljus. En buss saknar fungerande ABS.

Mest läst