Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ordförande i valdistrikt Örgryte Gunnar Bertilson visar för Carl-Henning och Christian Löf att lådan är tom på röster när första rösten läggs.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många bestämmer sig i valbåset

Klockan 8 öppnade vallokalerna och morgonpigga göteborgare strömmar till för att göra sin plikt.

- Många bestämmer sig först i valbåset, säger Henrik Oscarsson, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en valundersökning efter förra valet uppgav var tredje att de bestämde sig under den sista veckan och tio procent först på valdagen. Det innebär 550 000 osäkra och det vet också politikerna. Därför fanns de plats utanför vallokalerna i ett sista försök att försöka övertyga de som inte bestämt sig.

Men deras slutliga beslut påverkar inte röstfördelningen mellan blocken, tror Henrik Oscarsson.

- Det handlar inte om några potentiella blocköverskridare. De väljer inom ett block.

Förstagångsväljarna är som vanligt en viktig målgrupp. 504 376 personer röstar för första gången och 25 340 i Göteborg. De är mer flexibla och öppna än väljare som de alltid gjort. De är också påverkbara ända in på valdagen.

GP besökte i veckan Porthällagymnasiet i Partille. Flera av 18-åringarna förklarade att de bara bestämt sig för vilket block de skulle välja. Inte vilket parti. Det ligger alltså helt i linje med Henrik Oscarssons uppfattning.

80,4 procent röstade i 2006 års val jämfört med 79,1 procent 2002. Henrik Oscarsson tror på ett valtagande i dag på mellan 80 och 81 procent. Men även här finns det flera osäkra faktorer.

- Den höga arbetslösheten är inte någon bra förutsättning för ett högt valdeltagande, säger Henrik Oscarsson. Den som inte är socialt integrerad kanske inte bryr sig om att rösta.

Opinionsundersökningarna har duggat tätt de senaste veckorna och väljarna har fått "veta" att Alliansen kommer att sitta kvar vid makten. Det kan leda till att fler väljer soffan framför valurnorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.