Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Målare dog efter att ha slungats ur skylift

En lastbilsförare och en fastighetschef åtalas för vållande till annans död. Ett fastighetsbolag i Göteborg krävs på två miljoner kronor i företagsbot.

9 september 2014 stod en 53-årig målare i en sky-lift och målade fasaden högst upp i ett hus vid Mejerigatan i Kallebäck.

En lastbil körde in på gatan, slog i liftbommen med följd att målaren slungades ur liftkorgen och flög 40 meter genom luften. Mannen dog av skadorna.

På torsdagen åtalades lastbilsföraren för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Vittnen uppger att lastbilen höll låg fart, själv uppger föraren att farten var fem kilometer i timmen.

I polisförhör säger den 64-årige lastbilsföraren att han aldrig såg liftbommen. Detta på grund av kontrasten i ljuset mellan den mörka lasthall han kom körande ifrån och dagsljuset där skyliften stod.

Kammaråklagare Bo Lindgren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att lastbilsföraren inte hade tillräcklig uppmärksamhet vid olyckan.

Den dåvarande fastighetschefen för bolaget hade, enligt arbetsmiljöverket, arbetsmiljöansvaret för målaren som var entreprenör åt företaget. Fastighetschefen åtalas för vållande till annans död.

Av arbetsmiljöverkets utredning framgår att fastighetschefen lämnat över avspärrningsmaterial till målaren och sagt till honom att ställa upp skyliften i körbanan.

Fastighetschefen säger att företaget aldrig upprättade arbetsmiljöplaner för "småjobb" som den aktuella fasadmålningen. Arbetsmiljöverket konstaterar att detta skulle ha gjorts.

Arbetsmiljöverket konstaterar:

"Man skulle ha engagerat sig i hur liften ställdes upp, analyserat riskerna med den tunga trafiken och spärrat av för genomfart eller på annat sätt säkrat liften för påkörning. Att lämna över avspärrningsmaterial och nöja sig med det räcker inte."

Målaren skulle ha haft en personlig fallskyddsutrustning och varit fastsatt i korgen.

- Möjligen hade det räddat livet på honom, skriver arbetsmiljöverket.

Åklagaren anser att fastighetsbolaget inte gjort vad som krävts för att förebygga dödsfallet och begär att företaget ska dömas till en företagsbot på två miljoner kronor.

- Även om ingen person skulle fällas, kan företagsbot dömas ut när det funnits en brist i organisationen, säger kammaråklagare Bo Lindgren, som hoppas att målet blir avgjort före sommaren.

Båda de åtalade personerna nekar till brott.

Mest läst