Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Maria Alfonso Mililio samspråkar med Fredrik Berlin. Annalisa Sansone njuter av ekologiska mat i Eklandaskolans matsal.

Mättande möte om ekologisk mat

Vikten av ekologisk mat och hållbar utveckling diskuteras flitigt när Mölndal står värd för ett utbyte mellan fyra EU-länder.

- Jag förstår inte att ni har så låg andel ekologisk mat i Sverige när ni gillar och bryr er om naturen så mycket, säger Maria Alfonso Mililio.

Hon är måltidschef i den italienska staden Meldola och ansvarar för den mat som serveras i skolor, på äldreboenden och sjukhus. I hennes hemland har den närproducerade ekologiska odlingen ökat markant och i förskolorna serveras inget annat än ekologisk mat till barn mellan noll och tre år.

- Bekämpningsmedel påverkar de yngsta barnen väldigt mycket. Det är olagligt att inte servera barnen något annat än ekologisk mat. Och det gör jag gärna, säger hon.

Hon är med i ett EU-projekt kring ekologisk mat, där deltagare från sju kommuner i Italien, Kroation, Tyskland och Sverige (Mölndal) ingår. Den första träffen gjordes i Meldola och i veckan har deltagarna i form av bland annat läkare, kockar och dietister sammanstrålat i Mölndal.

- Det här är ett steg för oss att öka vår kunskap och kunna föra den vidare till personal, elever och andra berörda, säger Mölndals miljö- och hälsoskyddsinspektör Fredrik Berlin.

Till följd av konferensen har i stort sett all mat som serverats i Mölndals förskolor och skolor varit ekologisk och kravmärkt under veckan.

En normaldag kostar lunchmaten i Mölndals skolor 75 000 kronor. Den extrakostnad som ekomaten för mig sig är omkring 27 000 kronor per dag.

- För knappt sju miljoner kronor extra skulle all mat i Mölndals skolor kunna bli ekologisk. Det skulle vi i så fall vara ensamma i landet om, säger Fredrik Berlin.

Men hans förhoppningar är långt ifrån verkligheten. Kommunfullmäktige har som mål att tio procent av maten som lagas i Mölndals stads kök ska vara ekologisk. Den faktiska siffran är betydligt lägre – 3,4 procent.

I alliansens föreslagna budget för 2011 finns en satsning på en halv miljon kronor extra till en kvalitetshöjning av skolmaten.

Tre kommuner från Italien, två från Kroatien, en från Tyskland, samt Mölndal ingår i EU-samarbetet.

Ska träffas vid sex tillfällen innan projektet avslutas i slutet av 2011.

Huvudingredienser i samarbetet är miljö, lokala leverantörer och produkter, samt hur barn och ungdomars intresse kring ekologisk mat ska öka.

Mest läst