Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1
Oskar Sjölin, fjärdeklassare från Kullaviks Montessoriskola, jublar åt skolkompisarnas framgångar, innan han själv styr iväg en legobyggd robot som hittar till en liten bowlingbana och fäller käglor med ett klot.

Mästare i problemlösning

Här görs något konkret för att locka ungdomar till teknikutbildningar. Genom att de får tänka ut hur man kan hjälpa äldre människor. Och tävla med legorobotar.

Tänk att du har oändligt med resurser. Hitta ett problem för äldre i samhället och tänk ut en lösning på det.

Den frågeställningen har engagerat bortåt tusentalet ungdomar i Sverige de senaste åtta veckorna.

- Vi började med att intervjua en rullstolsbunden, som berättade att han hade svårt att hjälpa sin blinda fru att ta ner saker som han inte nådde. Så vi tänkte att man borde bygga en höjbar rullstol. Vi har jobbat stenhårt, hela höstlovet, med detta, berättar åttondeklassaren Sara Hosseini.

Hon ingår i ett av sex lag från vetenskapsprofilen på Skälltorpsskolan i Backa, som i går tävlade i First Lego League på Chalmers.

Självsäkert presenterar de sin forskningsidé och tillvägagångssätt i en seminariesal och blev grillade med tuffa följdfrågor om möjliga alternativ och vältrisker, av inkallade domare från industribranschen.

Utanför står deras ambitiösa reklammonter kryddad med saft och kärleksmums, en del i marknadsföringstävlingen, där de bland annat bjudit in GP.

- De gör precis som man jobbar i industrin, på Volvo eller Saab. Man hittar ett problem, jobbar runt det och tänker ut en lösning, säger Lennart Berlin, från ideella föreningen Teknikklubben, som arrangerar tävlingen i Göteborg.

Parallellt pågår den mer publikfriande deltävlingen där laget ska bygga en legorobot för att klara uppgifter på en bana, som att hämta en vält legostol, eller bowla ner käglor på en liten bowlingbana.

När alla delmoment, inklusive bästa laganda, räknats ihop, stod lag Lego Stars från Kullaviks Montessoriskola som segrare. De får åka till Norge för Skandinavienfinal och i bästa fall, världsmästerskap i USA. Förra året deltog totalt 170 000 barn i hela världen.

Men även om flera hundra entreprenörsugna elever, 10-16 år, kom till Chalmers i går, har tävlingen svårt att locka skolorna.

Bara 14 lag från hela södra Sverige deltog på Chalmers och det förvånar Lennart Berlin, eftersom konceptet är anpassat efter läroplanen.

- Vi behöver ju mer ungdomar som söker till teknik- och naturvetenskapliga linjer i hela landet. Och omkring 80 procent av dem som deltar i den här tävlingen går en sådan utbildning sen.

Mest läst