Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Märkliga mäklare i tv

  TV: Kjell Bergqvists nya tv-serie Mäklarna kan tolkas som en taskspark mot en hel yrkeskår: Fastighets- mäklarna. - Om mäklarkåren stämmer oss får väl SVT ta det, säger Bergqvist med ett skratt.
  Kjell Bergqvist och Cecilia Frode: Mäklare utan gränser, ett omaka par som förenas av sitt yrkesval. En händelsekedja gör att de gemensamt tar över ett mäklarkontor och måste samarbeta för att få hjulen att rulla och husen att säljas.
  Mäklarna har premiär den 24 september i Sveriges Television och har ett manus av bland andra Bergqvists ständige parhäst Ulf Malmros.
  Bergqvists rollfigur Kaj är en otrogen fifflare som alltid tänker på procenten. Frodes karaktär Vilma är en arbetsskygg snattare. Hur representativa de är för branschen får kanske framtida domstolsförhandlingar utvisa.
  - Det otäcka med mäklarbranschen är att man som kund är i händerna på folk som man inte har förtroende för, i en miljö som man inte har koll på och som ändå är så viktig, säger Bergqvist.
  - Tv-programmet Insider undersökte ett tjugotal mäklare med dold kamera, och det var väl två-tre stycken som var ärliga. Resten uppmanade sina kunder att ljuga om dolda fel och annat.
  Cecilia Frode håller med:
  - Det är dessutom en yrkesgrupp som kanske är lite i avsaknad av internkritik. De måste vara smarta för att överleva, och det gör att man tänker på dem som lögnaktiga och ormiga.
  Men snarare än branschen i sig är det, säger både Bergqvist och Frode, de enskilda karaktärerna som står i centrum för
  Mäklarna.
  - Det handlar om två människor som försöker överleva när de hamnat i en situation som tippat överbord. Deras föräldrar dör, hans fru gör slut, han blir uppsagd - och så plötsligt ställs det krav på dem. Det är inte lätt när ens största tillgång är att ljuga och snatta, säger Cecilia Frode som har flera personliga mäklarberättelser på lager men "vill behålla dem för mig själv".
  - Men jag kan säga att varenda gång jag köpt via mäklare har det hänt något konstigt just när jag dragit mig ur budgivningen. Den som bjudit över blir sjuk, ska skiljas eller så har hans hus i Skåne brunnit upp - så nu får jag en ny chans! Jag undrar hur många som orkar ta reda på om den andra köparen verkligen finns.
  Lagom till starten av Mäklarna ska nu Kjell Bergqvist ut på en stor Sverigeturné tillsammans med Stefan Sauk. Föreställningen I huvudet på Bergqvist och Sauk ska bli en humoristisk exposé över dem själva, livet och dagens Sverige.
  - Det ska bli skitkul att möta publiken ute i landet, vi håller på i två månader, säger Bergqvist.
  - Det här är en idé vi haft i fem år och som nu äntligen blir av. Enda problemet var att vi fick trycka om affischerna eftersom vi blivit fem år äldre.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.