Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Män med släggor krossade spelautomater

Kampen om spelautomaterna trappas upp. Under söndagen slog maskerade män beväpnade med släggor till mot minst fyra gatukök i Göteborg.

Polisen fick det första larmet några minuter före klockan 16. Det kom från gatuköket vid Odinsplatsen i Göteborg där gatukökets ägare tryckte på överfallslarmet när två män använde släggor för att förstöra gatuköket spelautomater.

- Det kändes obehagligt och hotfullt, säger kvinnan. De sa något om att det var "en varning".

En äldre man som väntade på sin mat chockades av det våldsamma angreppet på apparaterna. Han trodde smällarna när spelautomaterna slogs sönder var skottlossning.

Den 50-åriga ägarinnan uppfattade inte att något hot riktades direkt mot henne. Hon beskriver en av männen som storvuxen, den andre som lite mindre. Hon gissar att båda är i 30-årsåldern.

- Det tog bara 40 sekunder, sedan var det över.

Hela överfallet fångades på bild i gatukökets kameror.

Männen försvann springande från platsen. Polis sökte utan framgång efter männen i närområdet, vilket troligen var ett misstag. I själva verket var förövarna sannolikt på väg mot Tynnered där Preemmackens grill på Skattegårdsvägen fick påhälsning mindre än en timme efter händelserna vid Odinsplatsen.

Maskerade med neddragna stickade luvor och uppdragna polotröjor och med gummisläggorna i högsta hugg gick männen loss på nya spelautomater och inredning som kom i vägen. Två terminaler förstördes.

- De har agerat väldigt snabbt och effektivt, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson. Vi vill inte gå ut med något signalement ännu, eftersom personer som sett gärningsmännen är chockade. Då kan signalementen bli fel.

Även i Tynnered försvann männen springande från platsen.

Strax efter klockan 17 gjordes ytterligare en polisanmälan om liknande skadegörelse, den här gången från ett gatukök på Delsjövägen. Händelsen hade inträffat tidigare under dagen, men polisanmälan gjordes först sen eftermiddag.

- Vi kan inte utesluta att flera ställen med spelautomater har fått påhälsning, säger Stefan Gustafsson. Det är inte säkert att de som har den här typen av terminaler vill berätta för polisen.

Så är uppenbarligen fallet.

Ett gatukök på Olskrokstorget fick besök av gärningsmännen en kvart i fyra på eftermiddagen, strax innan skadegörelsen vid Odinsplatsen. En person berättar för GP hur hon bevittnade hur en man med ett "hammarliknande föremål" slog sönder en spelautomat.

Enligt vittnet verkade mannen och hans kumpan helt obekymrade:

- Han som hade slagit sönder automaten fnissade och nästan skrattade och de verkade inte särskilt rädda för att åka fast, säger vittnet, som är bergsäker på att klockan var kvart i fyra, plus minus någon minut.

Polisen hade ännu sent på lördagskvällen inte fått in någon anmälan om denna skadegörelse. Signalementet på de två män som vittnet såg stämmer dock helt med gärningsmännen på de övriga tre ställena.

Kampen om de lukrativa spelautomaterna har pågått i många år och skördat flera offer. Apparaterna omsätter hundratals miljoner kronor årligen och maffiametoder liknande dem under söndagen är inget nytt.

- Det låter inte som en tillfällighet att man går in och med släggor slår sönder ett gatukök, säger Stefan Gustafsson. Det återstår att se om de som utsatts för skadegörelsen kan ge en förklaring.

Samtliga drabbade internetterminaler tillhör Adon-bolagen som på sin hemsida erbjuder flera olika typer av apparater. Polisen har från företaget fått en lista på ett 40-tal näringsställen i Göteborg – gatukök, godisbutiker, biljardställen, videouthyrare med flera – som har bolagets terminaler.

GP har utan framgång sökt Adon-bolagets vd Kenny Nilsson för en kommentar.

Polisens Stefan Gustafsson befarar att flera matställen kan drabbas.

- Så kan det bli. Och vi är angelägna om att få in anmälningar från alla som råkar illa ut.

400469.jpg
Stop Drive In gatukök, Odinsplatsen. Beckmans gatukök, Delsjövägen.
400471.jpg
Mest läst