Gamla Ullevi skakade under matchen mot Helsingborg 18 april.
Gamla Ullevi skakade under matchen mot Helsingborg 18 april.

"Märkligt beslut om Gamla Ullevi"

ANNONS
|

Skakningarna på Gamla Ullevi är inte orimliga. Länsstyrelsen går på kommunens linje och avslår de boendes överklagan. Men nu måste Änglarna välja sina tillfällen att sjunga ramsan Hoppa Blåvitt hopp. Vibrationerna från hoppandet på läktarna får endast störa grannarna två gånger per år.

Undantag har gjorts för två gånger per år då Higab, som äger arenan, får överstiga gränserna för tillåten vibration. Det är ett märkligt beslut, tycker Peter Mattson, ordförande i bostadsrättsföreningen Vörten med fastigheter i närheten av Gamla Ullevi.

- Nämnden har ju beslutat att de jordskalvsliknande vibrationerna skapar obehag, men tydligen så tycker myndigheterna att det är helt acceptabelt att utsätta oss för det här två gånger per år. Det är märkligt, säger han.

ANNONS

Torbjörn Göransson på miljöförvaltningen tycker att beslutet är rimligt och menar att alla som bor i stan får räkna med störningar då och då. Men han tror att det blir svårt för Higab att inte överskrida de två undantagen.

- Higab har överskridit riktvärdena flera gånger i år, så det blir tufft för dem att fixa detta, säger han.

V ad händer om det blir kraftiga skakningar fler än de tillåtna gångerna?

- I augusti ska beslutsunderlag om vite lämnas till miljö- och klimatnämnden och jag tror att det kan bli en dyr historia för Higab.

Pengar från skattebetalarnas ficka eftersom Higab är ett kommunalt bolag. Är det inte problematiskt att det är kommunen som är tillsynsmyndighet?

- Det tycker många, men det är inte min sak att kommentera utan förvaltningschefen som är på semester just nu.

Vibrationsdämparna som Higab har installerat för 20 miljoner kronor har inte varit lika effektiva som man hade hoppats på. Vid derbyt mellan IFK Göteborg och Gais i maj så gick flera av dämparna sönder under andra halvlek och skakningarna blev påtagliga. Men Higab tror på systemet.

ANNONS

- Tekniken strular, det är ett system som kräver lite tid innan det fungerar som det ska. Vi jobbar för fullt och vi kommer att klara gränserna, säger en optimistisk Jan-Åke Johansson, projektledare på Higab.

Vad händer om dämpningssystemet inte fungerar som det ska när beslut om vite tas?

- Det kommer att fungera. Målet är att ta bort 80 procent av vibrationerna, vi ligger runt 60 procent nu.

Har ni några andra alternativ om skakningarna skulle uppstå fler än de två tillåtna gångerna, som att flytta IFK:s hemmamatcher till Nya Ullevi eller ge publiken ett hoppförbud som har diskuterats tidigare?

- Jag tänker inte spekulera i det, säger Jan-Åke Johansson.

Peter Mattson hoppas nu på att Higab lyckas med att få dämparna att fungera fullt ut så att de boende kan få lugn och ro.

- Jag är inte emot fotbollsfester men jag tycker inte att det känns bra att flera av de boende måste lämna sina lägenheter när det är dags för match.

ANNONS
ANNONS