Lyxrenovering: Hyresgästerna fasar för chockhöjd hyra

Carin Strandenquist i Biskopsgården kan tvingas flytta efter lägenhetsrenoveringen då hyran väntas bli lika hög som hennes inkomst. Och hon är inte den enda som sitter illa till om fastighetsägaren Balder dubblar hyran.

ANNONS
|

Upprörda och oroliga hyresgäster samlades på tisdagskvälleni Jättestensskolan i östra Biskopsgården till ett informationsmöte. På plats fanns representanter från Hyresgästföreningens regionala enhet i Göteborg men även för bostadsområdets lokala hyresgästförening där Håkan Lindergren är ordförande.

Totalt ska 573 lägenheter totalrenoveras och Håkan Lindergren bor i en av treorna på drygt 80 kvadratmeter och betalar i dag 5 700 kronor i månaden.

– Vi har haft fyra lägenheter i området som stått tomma där Balder har gått in och renoverat på samma sätt som de vill göra i alla lägenheter. Hyran har nästan fördubblats efter renoveringen och sådana höjningar kan vi bara inte acceptera. Vi är inte emot renoveringen, den behövs, men det vi vill är att människor ska har råd att kunna bo kvar i sina bostäder. Själv är jag ensamstående med tonårsbarn och skulle aldrig kunna klara en sådan kraftig höjning, säger han.

ANNONS

Stellan Wennersten, 71 år, har bott i samma bostad i 39 år, och bor numera ensam i sin trea. Han har redan nu bett dottern och kusinen att leta lägenhet för hans räkning.

– Jag älskar den lägenheten men om Balder får igenom sin hyreshöjning blir det katastrofalt för mig. Man måste vara två om man ska klara den hyran.

Som exempelvis hans granne Leif Melander.

– Vi är båda pensionärer och så länge vi är två kan vi bo kvar, sen går det inte, säger han.

Carin Strandenquist är i samma sits som Stellan Wennersten:

– Jag bor ensam, är förtidspensionerad och får ut 10 000 kronor per månad och det går inte ihop om hyran hamnar på nästan lika mycket, säger hon.

Men redan en höjning på exempelvis 70 procent, skulle ge henne en hyreskostnad på 9 700 kronor. Hyresgästerna har blivit inbjudna på visning till en av de nyrenoverade lägenheterna på Långströmsgatan.

– Flott som faen, sammanfattar en av hyresgästerna.

Först ut för renovering är byggnaden på Långströmsgatan 20. Senast den 1 december ska de 25 hyresgästerna ha godkänt renoveringen. Enligt lokala hyresgästföreningen vill Balder utrusta alla lägenheter med parkettgolv, nytt kök, nytt badrum, golvvärme, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, handdukstork, och två kyl- och frysskåp.

ANNONS

Grundregeln är att nytt som installeras i lägenheten räknas som standardhöjande åtgärd som ger fastighetsägaren rätt att höja hyran. Ett helkaklat badrum kan ge ett påslag på hyran med runt 200 kronor, och ses som den dyraste standardhöjande åtgärden.

Hyresgäster som nobbar Balders renovering hamnar sedan i hyresnämnden där möjligheterna för hyresgästerna att vinna är ytterst begränsade.

– Hyresvärdarna har ett övertag med lagstiftning och regelverk på sin sida och ny statistik visar att en procent av hyresgästerna får rätt i hyresnämnden i den här typen av fall, säger Erik Lindahl, jurist vid Hyresgästföreningen.

Hyresnämnden tar alltså inte ställning till hyreshöjningens nivå i samband med omfattande upprustning. Istället bedömer de fastighetens behov av byggnadsteknisk renovering, exempelvis stambyte. Det innebär att det i dag saknas en oberoende instans som prövar vilka hyreshöjningar som är rimliga i samband med omfattande renoveringar. Hyresfrågan avgörs i stället av förhandlingar mellan fastighetsägarna och Hyresgästföreningen och nu står Långströmsgatan på tur.

Magnus Andersson är regionchef vid Balder region väst. Han vill inte kommentera hyresgästernas farhåga om en fördubblad hyra efter renoveringen.

– Med hänvisning till att vi har en pågående förhandling med hyresgästföreningen centralt vill jag inte kommentera den uppgiften, säger han.

ANNONS

Representanter för nätverket Alla ska kunna bo kvar och boende på Pennygången iHögsbo i Göteborg fanns också på plats i Jättestensskolan för att dela med sig av sina erfarenheter.

Våren 2012 ville Stena Fastigheter genomföra en liknande omfattande renovering i området. Efter hyresgästernas protester och förhandlingar med Hyresgästföreningen hamnade hyreshöjningarna på i genomsnitt 14 procent.

Under hösten 2016 har renoveringen av det första huset på Pennygången genomförts men bara ett fåtal av de tidigare hyresgästerna har flyttat tillbaka.

ANNONS