Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Miljöpartiet vill inte ha tillväxt, men skall samtidigt försöka försvara 8 miljonersstaden, koalitionspartens stolta projekt, skriver Theo Papaioannou och Tom Heyman (VV)

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lyssna på kritiken av Västlänken

Drömmen om en allomfattande kollektivtrafik förblir just en dröm, skriver Theo Papaioannou och Tom Heyman (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När argumenten tryter är det klassiskt att vilja missförstå vad andra säger. Ulf Kamne och Elisabeth Undén (MP) väljer att koppla Vägvalets resonemang till främlingsfientlighet. Det blir ju befängt då undertecknad partiledare har utländsk bakgrund. Börja i stället lyssna på kritiken om att det Västsvenska paketet inte löser alla problem som majoriteten till stor del är upphovsman till.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Miljöpartiet vill inte ha tillväxt, men skall samtidigt försöka försvara 8 miljonersstaden, koalitionspartens stolta projekt. Åkrarna skall visserligen inte asfalteras men var skall alla husen stå? Göteborgs kommun förutsätts få 1,5 miljon invånare. Då lär inte jordbruket på Hisingen bli kvar. Och hur skall MP hantera trafikökningen som följer? Drömmen om en allomfattande kollektivtrafik förblir en dröm då den ekonomiska verkligheten redan i dag leder till nedläggningar och taxehöjningar. Alla dessa bussar är heller ingen miljövinst! Vem slår egentligen knut på sig själv?

Västlänken är en fantasi om framtiden. Redan med den kalkylerade kostnaden på 20 miljarder kronor är det ett av de mest olönsamma projekt som någonsin planerats i landet. I dag är den beräknade kostnaden över 50 miljarder. Man hade ju glömt att räkna med lite anslutningar som krävs för att tunneln skall fungera!

Det finns inga realistiska förutsättningar för alla de dyra projekten. Göteborg är en högskattekommun redan i dag och om göteborgarna skall ha råd att bo i staden så måste planeringen bli mer realistisk och kostnaderna fås under kontroll. Men kommunstyrelsens ordförande tycker inte att bristen på pengar är ett problem och därmed lär väl miljardrullningen fortsätta om inte nästa års val skapar bättre förutsättningar för en sund ekonomisk hushållning.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Tom Heyman (VV)

vice partiledare, Vägvalet