Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Lyft skolan från SDN"

De borgerliga vill lyfta bort ansvaret för skolan från SDN. Rödgröna å andra sidan varnar för större orättvisor om borgerlig skolpeng införs.

Eviga frågan om öronmärkning eller inte av skolans pengar fick stort utrymme under måndagens budgetdebatt om skolan i Göteborgs kommunfullmäktige.

Folkpartiets gruppledare Helene Odenjung slog redan i inledande allmänpolitiska debatten an tonen.

- Grundskolan är budgetregulator i stadsdelsnämnderna. Jag saknar ett system som utvecklar skolan. Göteborg har haft sjunkande kunskapsresultat i tio år. Varje barn måste mötas med höga och positiva förväntningar, sade hon.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) kontrade med att de borgerliga föreslår sänkt skatt och pengasystem till allt.

- Skolan har varit en budgetregulator ja – fast uppåt. SDN använder genomgående mer till skolan än de får via resursfördelningen. Det är fakta, inte myt, svarade kommunledningens utbildningsansvarige Robert Hammarstrand (S).

Christian Larsson (V) framhöll effekter av fria skolvalet som det stora problemet. Det är visserligen inte primärt en kommunal fråga men:

- Systemet måste fasas ut. Det sänker kunskapsresultat och förslösar resurser, sade han.

- Elevers val av skola är väl inte problemet. Problemet måste vara vilket stöd eleverna får. De mindre starka eleverna klarar sig inte därför att de inte får det stöd de behöver, sade Kristina Tharing (M).

Hammarstrand varnade för svartmålning.

- Göteborg är inte sämst på allt, sade han.

Han beskrev en nyhet i budgeten för 2013, ett specialriktat stöd från den kommuncentrala skolutvecklingsenheten direkt ut till skolor.

- Syftet är att utveckla skolkvaliteten och att börja prata skolutveckling ute i skolorna, sade Robert Hammarstrand.

Mest läst