Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Lydia Davis | Samarbete med fluga

Lydia Davis noveller går att twittra – men blir emellanåt torrt experimenterade, skriver Björn Gunnarsson.

Novellsamling

Lydia Davis

Samarbete med fluga

Översättning: Malin Bylund Westfelt

Sekwa

Amerikanska Lydia Davis har beskrivits som en novellkons­tens förnyare. Det kan man nog lugnt säga, frågan är om texter som denna överhuvud taget ska betraktas som noveller: ”Jag skrev det där ordet på pappret/ men han lade till apostrofen”. Noveller som gott och väl får plats i ett twittermeddelande, är det noveller? Elliptiskt är bara förnamnet. Kanske är det snarare dikt eller aforism.

”Novellen” i fråga heter Samarbete med fluga, och blir därigenom naturligtvis underfundigt komisk. Samarbete med fluga betitlas också den samling från 2007 som på engelska heter Varieties of disturbance. Davis hör betydligt mera hemma i en europeisk, poststrukturalistisk tradition än i amerikanska berättarformer. Att referenser till Kafka, Proust och Beckett förkommer är ingen slump. Den kanske mest absurda novellen skildrar en bussresa med tidsfördrivande läsning. Brödtexten är extremt reducerad, medan den egentliga berättelsen utspelar sig i fotnoter. Språk och stil är det egentliga ämnet för novellerna. Som i en utredning kring vad som är korrekt grammatik och syntaxlogik när man talar om en människa som ligger för döden. Repetitioner och tvångstankar i språket avspeglar sig i vardagslivet, och vice versa. Personligheter och sociolekter uttrycker sig olika hos olika brevskrivande hembiträden. Begreppet ”störd” blir viralt när det används i meningar som ”hon störde sig på honom”.

Davis har en förkärlek för pseudovetenskaplig, beskrivande, katalogiserande prosa, och alla texter är sannerligen inte lika korta, den längsta hela 60 sidor. Ibland är det rentav tålamodsprövande utdraget. Davis lingvistiska undersökningar är roande, men ibland kan man nog tycka att det blir lite torrt experimenterande för experimenterandets egen skull.

Bild - 1
Bild - 2
Mest läst