Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1595502.jpg
Jackie Kothbauer har skrivit en bok om hur du bäst når fram på Linkedin.

Lyckas få jobb med hjälp av Linkedin

Leta inte efter jobb – låt jobbet leta upp dig. Devisen kommer från Jackie Kothbauer, personlig varumärkesexpert som skrivit en bok om hur du bäst når fram på det sociala nätverket Linkedin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vad är Linkedin?

– Linkedin är ett socialt nätverk på nätet. I dag finns drygt 2 miljoner svenskar på Linkedin. 78 procent har högskoleutbildning, 83 procent tjänar över 30 000 kronor i månaden och 20 procent är beslutsfattare. För många i arbetslivet är det helt enkelt navet i jakten på nästa jobb, nästa uppdrag eller nästa rekryt. 

 

Hur skiljer det sig mot till exempel Facebook?

– På Linkedin är det jobb man pratar. Här lägger man inte upp bilder på grillen eller barnen på studsmattan. Här är det kostymen eller dräkten på.

 

Ok, jag har ett konto och ska börja designa min profil. Hur ska jag tänka?

– Fundera på vad du vill säga. Börja inte med "det var en gång" och berätta din livshistoria. Skriv i stället rakt upp och ned vad du åstadkommit. Har du rekryterat 300 personer, skriv det! Har du varit med och fusionerat ett företag, skriv det! Sedan bör du beskriva vart du vill med din karriär, en Linkedin-profil ska alltid vara framåtblickande. Tänk på att den är ett beslutsunderlag för rekryterare.

 

På vilket sätt är det ett beslutsunderlag?

– Om en chef eller rekryterare funderar på att anställa en person eller ta in en konsult blir det allt vanligare att gå igenompersonens profil på Linkedin. Samma sak gäller när en säljare ringer en potentiell kund för att boka möte. ’Vem är du och varför skall jag lägga tid på dig?’ En bra Linkedin-profil är en snabb brief på vem du är och hjälper en person att ta ställning till dig. 

 

Vad är det vanligaste misstaget folk gör?

– Det vanligaste felet är att ha en anorektisk Linkedin-profil, där det knappt står någonting. Då blir det svårt för den som söker efter någon med din kompetens att hitta din profil. Sökmotorn behöver information för att du skall dyka upp i sökresultaten. 

 

Hur får man personer att hitta till ens sida?

– Vilka nyckelord använder den som letar efter din kompetens? Se till att dina yrkestitlar och din erfarenhet beskrivs med söktermer som dagens rekryterare använder. Leta upp HR-personal från arbetsgivare du är intresserad av och skicka en kontaktförfrågan. Hjälp rätt personer att upptäcka dig!

 

Finns det ett visst motstånd mot att besöka andras sidor?

–Vissa kan tycka att det är lite "stalker-varning" att besöka en okänd persons Linkedin-profil eftersom det syns men det är ett av de mer diskreta sätten att påkalla någons uppmärksamhet. Du vill ju bli upptäckt och ditt syfte med kontakten är seriös. Då är det bara ett smidigt sätt att presentera sig. 

 

Vad har du fått för respons från personer som använt dina råd?

– Det som värmde mest var en långtidsarbetslös kvinna i 50-årsåldern som hörde av sig till mig och tackade. Hon var från början inte så värst inne på sociala medier, men hade följt mina råd till punkt och pricka och fått jobb inom sex månader.

 

Hur ska man ha tid med det här kanske många frågar sig?

– Det tar inte mer än en timme att fixa en bra profil. Och i längden sparar det mycket tid. Gör du rätt kan du sluta leta jobb. Jobbet kommer att hitta dig!

 

FEM TIPS: Så lyckas du med hjälp av Linkedin

 

1. Jobba på din profil. Börja inte med var du gick gymnasiet. Skriv vad du kan och vill göra i framtiden. Inled med att göra en sammanfattning om dig själv, som ligger direkt under profilbilden. Se också till att din profil är överskådlig. Dela upp texten i stycken med mellanrubriker. 

 

2. Besök andra. Om du inte aktivt gjort ett val så kommer den du besöker att se att du har varit inne på sidan. Många kan vara rädda för att det är påträngande, men det är tvärtom ett väldigt diskret sätt att be om uppmärksamhet. Den du besöker kommer säkerligen titta på vem du är och så har du börjat skapa en relation.

 

3. Hitta grupper. På Linkedin finns grupper för olika yrkesgrupper där det diskuteras trender och branschnyheter. Hitta dem som passar dig och gå med! För rekryterarna är de här grupperna bland dem absolut hetaste platserna att hitta nya talanger på.

 

4. Uppdatera. Gör regelbundna statusuppdateringar. Tänk på att det räcker med att du gillar någons annans statusuppdatering för att den ska bli din egen. Det tar dig inte mer än några minuter, en gång i veckan. De personer du vill ska se dig, gilla deras uppdateringar. Det är ett diskret sätt att göra sig påmind.

 

5. Sprid din profil. Se din profil som ett utökat visitkort. En snabb presentation av vem du är och vad du kan genomföra på ett nytt jobb. Lägg in länken till din profil i din mejlsignatur och i andra sociala medier. Om du vill hitta nya arbetsuppgifter där du jobbar är det en utmärkt idé att uppdatera Linkedin-profilen och skicka länken till chefen eller den HR-ansvarige.

 

FAKTA: Profilen

Namn: Jackie Kothbauer.

Ålder: 46 år.

Bor: Kommer från Johanneberg i Göteborg, bor nu i Stockholm.

Linkedin-profil: www.linkedin.com/in/jackiekothbauer/sv

Gör: Personlig varumärkesexpert som föreläser, skriver böcker och bloggar.

Aktuell: Har i vår kommit ut med boken "Du, Linkedin & karriären" om hur man skapar en sökmotoroptimerad, intresseväckande Linkedinprofil.

Mest läst