Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Lussekatter 09

Segraren vann på sin fluffiga konsistens. Annars var konsumentpanelen tuff i sina omdömen. Årets lussekatter blev dissekerade till sista smula.

Priset fungerar inte som vägledning till godaste lussekatten. I alla fall inte om ni ska följa panelens gommar. I GP Konsuments smaktest fick de två dyraste exemplaren sämst betyg medan näst billigaste bullen landade på högsta betyg, fem lysande fyrar.

- Väljäst, fluffig, balanserad, löd Carl Ralphs värderande trio.

Det var Ica Maxi på Grafiska vägen som bakat den prisade saffransbullen och maken till utklassning är sällsynt. Den tronar på toppen alldeles ensam med stort avstånd till nivån nedanför. Två lussebullar erhöll med nöd och näppe tre fyrar, alltså strax över godkänt.

Annars hördes mest en massa stön och stånkanden runt bordet, där testet ägde rum. Hälften av bullarna utklassades smakmässigt med betyget underkänt, en fyr. Och en bulle klarade sig precis till gränsen för godkänt, två fyrar. Förutom topptrion.

Med nästan alla sinnen prövade panelen lussebullarna ner till molekylnivå. Flera av bullarna var av deras kommentarer att döma inte i närheten av att smaka som saffransbulle. En del av dem fick kritik för antingen kemisk eller konstgjord smak. Också att de smakade antingen som vanlig vetebulle eller för mycket vanilj. Panelmedlemmarnas klander var inte nådigt.

Bottenbullen, till exempel, från Condeco:

- Den har fin färg på utsidan, men smakar läskigt kemiskt, sa Carin Åkesson.

Hemma har hon en livs levande katt som heter Lussekatten - med gula ögon. Även bland bullarna fanns ett exemplar som bakats till kattlikt utseende. "Kul att köpa till små barn", var en av kommentarerna från protokollen. Smakmässigt inhöstade den dock bara två fyrar.

- För lite saffran i alla, var Sara Akervalls allmänna omdöme.

Bara någon enstaka kunde hitta saffransprickar i bulldegen och tanken spred sig bland panelmedlemmarna att bagerierna väljer flytande saffran. Dessutom gissade flera av dem att det i en och annan bulle använts förstärkning för att få den riktigt gula färgen, antingen gurkmeja eller karamellfärg. Därom vet vi intet.

- Riktig saffran är goa grejer. Den har en läcker färg och det är en vacker, sensuell och god krydda. Det smakar av bazarer och Orienten, sa Hilmi Gashi.

Lussekatterna köptes samma dag som testtillfället. Strax innan de skulle ätas delades bullarna i halvor till testpanelen. Lussebullarna serverades på tallrikar som numrerats ett till fyra respektive fem till åtta. Ena halvan av panelen började med de låga numren och andra halvan med de höga numren. Till lussekatterna serverades vanligt vatten alternativt te eller kaffe.

Kommentarerna är hämtade ur paneldeltagarnas protokoll.

Mest läst