Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lundstedt ny VD för Scania

Martin Lundstedt blir näste man att axla rollen som lastbilsföretaget Scanias vd. Nuvarande vd:n Leif Östling flyttar till tyska biljätten Volkswagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi har en bra långsiktig strategi som vi tänker fortsätta med, säger Martin Lundstedt till TT.

Han är utbildad civilingenjör och har en lång bakgrund på olika ledarpositioner inom Scania. Just nu är han ansvarig för Scanias försäljning och marknadsföring.

Vd-bytet är en del i en ommöblering i ledningen där Anders Nielsen, som ansvarar för produktion och logistik, byter företag och blir vd i lastbilsföretaget MAN. Samtidigt går den nuvarande vd:n i Scania, Leif Östling, till ledningen i Volkswagen som är storägare i båda företagen.

Ingen sammanslagning

Det har tidigare spekulerats i en sammanslagning av Scania och MAN. Men enligt Martin Lundstedt innebär ledningsbytet ingen större förändring.

Börsanalytikern Hampus Engellau bevakar Scania. Han tror att företagen nu kommer att samarbeta mer. Men några radikala förändringar, så som en sammanslagning av bolagen, ser han inte inom den närmaste tiden.

-Vi har en ganska knepig efterfrågesituation i Europa just nu. Man kommer inte att riskera varumärken och arbetstillfällen, utan det är business as usual som gäller, säger Engellau.

Han menar att Martin Lundstedt var ett väntat val av ersättare till Leif Östling. Engellau anser att bytet stärker Scanias position i förhållande till både Volkswagen (VW) och MAN.

-Det är väldigt mycket på Scanias villkor. Man får en vd från Scania, Östling tar plats i VW:s ledning och Scania får en VD från de egna leden.

Bättre samarbete

Den nuvarande vd:n för Scania, Leif Östling, avfärdar också en fusion och säger att ommöbleringen inom bolagen innebär bättre samarbetet mellan Scania, MAN och dess ägare VW.

-Vi får nu till exempel inom utveckling en chef som också ska ha koordineringsansvar för olika samarbetsprojekt. Liknande samarbete ska finnas inom inköp och produktion.