Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Lundsbergs rektor får sparken

Lundsbergs rektor får sparken och hela styrelsen ställer sina platser till förfogande, rapporterar SVT Nyheter. -Den naturligaste åtgärden har varit att entlediga rektorn med omedelbar verkan, säger styrelseledamoten Ulf Rehnmark.

Skolinspektionen stänger internatskolan Lundsberg och vill att skolan mister sitt statsbidrag efter en invigningsritual där två elever brändes med strykjärn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och nu får alltså Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg sparken samtidigt som hela styrelsen "ställer sina platser till förfogande".

-Vi har haft ett långt styrelsemöte i kväll där vi analyserat Skolinspektionens beslut. Vi har uppfattat att vi måste vidta kraftfulla åtgärder från styrelsens sida. Den naturligaste åtgärden har då varit att entlediga rektorn med omedelbar verkan, säger Ulf Rehnmark, ledamot i Lundsbergs styrelse.

Beskedet att stänga skolan träffade i dag många elever rakt i magen.

-Det kanske var dåligt här för 20 år sedan men det är som en saga nu. Skolan är bättre än någonsin, säger Beata Ekman, andraårselev i gymnasiet, till TT.

Det var i lördags som två pojkar, 14 och 15 år, brännskadades. Nio elever misstänks för inblandning i den grova misshandeln och fick i går lämna skolan.

-Det är väldigt sorgligt att konstatera att så kort efter tillsynen, bara några dagar efter skolstart, så inträffar så allvarliga händelser, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen.

Skolinspektionen har besökt skolan ett antal gånger i en inspektion som avslutades i april 2013. Och skolan har vidtagit en hel del åtgärder, säger Begler. Men efter helgens misshandel måste alltså skolan stängas från och med i morgon. Skolinspektionens beslut innebär ett tillfälligt verksamhetsförbud för skolan som får gälla högst sex månader.

-Det är inte på något sätt förenligt med hur det ska se ut på en skola. Vi ser att de åtgärder som vidtagits har inte på något sätt räckt till.

Samtidigt meddelar inspektionen regeringen att den anser att statsbidraget till skolan bör stoppas.

TT: Kan man betrakta det här som ett första steg mot en nedläggning?

-Man kan betrakta det som ett första steg.

Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg var i eftermiddags kritisk mot Skolinspektionens beslut.

-Det var fanimig inte roligt att höra elever som springer runt och skriker och gråter som efter en bilolycka. -Det här blir nästintill kollektiv bestraffning. För här har vi kanske 199 elever som är totalt oskyldiga och som är otroligt kamratliga och som älskar sin skola, säger Staffan Hörnberg.

Det som hänt är "otroligt olyckligt och drabbar skolan väldigt hårt", säger Staffan Hörnberg, men ansvaret ligger på honom.

-Jag är högste chef. Jag har ett ansvar att tillse att alla elever har en trygg studiemiljö, så jag måste givetvis titta över hur det här har kunnat hända. Jag kan inte skylla på någon annan.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) säger att händelserna som rapporterats från Lundsberg är upprörande.

-Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan.

Beslutet att stänga Lundsberg är Skolinspektionens, och inget regeringen kan kommentera, anser Björklund.

Inspektionens rekommendation att stoppa statsbidraget till skolan bereds nu av regeringens jurister.

Bland eleverna på Lundsberg råder stor förstämning och chock. Ett stort antal av dem som har lämnat skolan har varit ledsna, några har storgråtit, andra har visat ilska mot journalister och fotografer som samlats utanför, berättar TT:s medarbetare på plats.

-Det är ett fruktansvärt beslut som vi har tagit emot i dag, framför allt för våra elever som är helt nedbrutna. Ni har sett hur de har gråtit och vilken chockreaktion som har spridit sig. Det är verkligen en sorglig dag, säger styrelseledamoten Kajsa von Geijer som uttalar sig på skolgården vid Lundsberg.

Eleverna får nu stöd och hjälp av bland andra kurator och skolsköterska. Föräldrarna har informerats om stängningsbeslutet. Planen är att eleverna ska lämna skolan under morgondagen.

Lundsberg har haft undervisning för elever på högstadiet och gymnasiet och de flesta elever har bott på skolan som ligger i Storfors kommun i Värmland.

De drygt 200 elever som nu plötsligt står utan skola hänvisas till skolor i sina hemkommuner. 17 elever har båda föräldrarna boende utomlands och en särskild diskussion gäller nu hur de ska tas om hand när internatet stänger.

Riksinternatskolorna inrättades från början just med syftet att föräldrar som arbetar utomlands ska ha en skola i Sverige för barnen. Men enligt Jan Björklund är detta numera sällan fallet.

Storfors kommun nu har det yttersta ansvaret för de 17 elevernas skolgång, säger Björklund.

-Men jag är övertygad om att föräldrarna kommer att hitta en annan lösning.

Lundsberg fick förra hösten ett hot om vite på en halv miljon kronor från Skolinspektionen, om skolan inte rättade till sina påtalade brister. I april i år fann myndigheten att skolan kommit till rätta med pennalismen och avslutade sin tillsyn.

Med facit i hand anser Ann-Marie Begler att det var fel av myndigheten att avsluta inspektionen i våras. Kulturen och värdegrunden hade inte förändrats tillräckligt.

-Vare sig hos elever eller bland ett antal vuxna, säger hon.

Bara en gång tidigare har Skolinspektionen beslutat om ett omedelbart verksamhetsförbud. Ett sådant utdelas bara när det finns uppenbara risker för eleverna. Begler understryker att elever på en internatskola är extra utsatta, eftersom de inte bor hemma.

Samtidigt fortgår polisutredningen. En 18-åring man har delgivits misstanke för inblandning i helgens misshandel på Lundsberg. Han misstänks ha varit drivande när två yngre elever brändes med strykjärn, uppger aftonbladet.se.

LUNDSBERG INTERNATSKOLA
PK Lundsberg
Mest läst