Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

2082b1024.jpg

Lugnet: Självklart är jag besviken

Tillväxtverkets kritiserade generaldirektör Christina Lugnet får sparken. Hon fick beskedet på näringsdepartementet i eftermiddags.

"Självklart är jag besviken" kommenterar Lugnet i ett mejl till TT.

-Jag kan konstatera att den senaste veckans rapporteringar har gjort att förtroendet för Christina Lugnet som generaldirektör är urholkat, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Lugnet var kallad till näringsdepartementet för att förklara sig, och det var där beskedet kom att hennes förtroende är förbrukat. Hon lämnade lokalerna utan att prata med journalister, men hälsar i ett mejl till TT via verkets kommunikationschef att hon accepterar regeringens beslut.

"Tillväxtverket har en viktig roll i utvecklingen av företag och regioner i Sverige. Självklart är jag besviken över att lämna mitt uppdrag och alla kompetenta medarbetare", skriver Christina Lugnet.

TT: Vad har gått snett på Tillväxtverket?

-Det får vi återkomma till, men jag kan konstatera att man inte följt sina interna riktlinjer och att förtroendet för Christina Lugnet är kraftigt naggat i kanten från regeringens sida, säger Lööf.

Hon säger att rekryteringsprocessen efter en ny generaldirektör börjar efter det formella regeringsbeslutet på torsdag.

Lugnet möter personalen.

Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson, Jennie Nilsson, litar på att regeringens beslut har varit korrekt och motiverat.

-Det var inte så jättemärkligt att hon fick gå, med tanke på den senaste tidens turbulens. Jag förutsätter att regeringen har gjort det här på ett riktigt sätt. Det är viktigt att regeringen har ett förtroende för personerna på de här posterna, säger hon.

I slutet av juli kunde Dagens Nyheter avslöja att myndigheten Tillväxtverket vid återkommande tillfällen brutit mot sina egna regler för representation.

Granskningen visade att Tillväxtverket sedan 2010 lagt 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, samt ytterligare 9 miljoner kronor på internutbildning och konferenser. Inte sällan har det kombinerats med dyra middagar på fina restauranger. Dessutom har ledarmöten på slott och herrgårdar hållits, liksom avdelningskonferenser i Åre med liftkort och spa. Skattepengar har också gått till vin- och chokladprovningar samt en ribbåtstur i Stockholms skärgård.

Av restaurangnotan för medarbetardagen på Grand Hotel, framgår att bara middagen kostade 1 476 kronor per person, mer än dubbelt så mycket som de egna riktlinjerna tillåter.

Dessutom har det framkommit oklarheter kring om medarbetardagen upphandlats på rätt sätt.

Verket har bokfört bland annat middagar och fester som seminarier i stället för representation, vilket gör att momsen blir lägre. Ett tilltag som balanserar på gränsen till vad som är tillåtet, enligt en jurist på Skatteverket som DN pratat med.

Mest läst