Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Lugn protest mot Israelmatchen

I Nya allén hölls på fredagseftermiddagen ett lugnt demonstrationsmöte mot kvalmatchen i U21-EM mellan Israel och Sverige på Gamla Ullevi.

Strax innan halv fem hade ett ungefär 150 personer samlats för att demonstrera mot att fotbollsmatchen mellan Sverige och Israel gick av stapeln. Demonstrationen arrangerades av Proletären FF.

Musik strömmade ut ur högtalarna och de palestinska flaggor vaggade i vinden. Budskapet var att Israel ska bojkottas.

- Vi hoppas att folk kan fatta vad vi tycker. Det är en skam för Sverige, säger Younes Tamimi från Jerusalem och Palestinska Riksförbundet.

Under mötet delade olika organisationer som Proletären FF, Vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna ut flygblad och information. Utanför Gamla Ullevi stod polisbilar och vid Trädgårdsföreningen ridande poliser. Men poliserna behövde inte ingripa någon gång under mötet.

Vid ett tillfälle började israeliska flaggor vaja på andra sidan vägen utanför Gamla Ullevi. Mötet vände sig ditåt och deltagarna sjöng med extra högt i sången. "Leve Palestina, krossa sionismen". Det var israeliska supportrar som sedan gick in i arenan.

Mötesdeltagarna ropade ut slagord som "Bojkotta Israel, leve Palestina!", "Yalla yalla, muren ska falla" innan den förste talaren tog till orda från flaket på en vit Ford.

- Bryt alla förbindelser med apartheidsystemet i Israel, uppmanade Bengt Frejd, från Proletären FF.

I sitt tal menade han att Göteborg kunde ha blivit en stad som inte accepterade krig, apartheid och murbygge. Men att idrotten och kommunen i stället har valt att sticka huvudet i sanden.

- Det sänder fel budskap till världens ungdom, sa han.

När matchen startade klockan halv sex avslutades mötet.

- Vi har ingenting emot matchen som sådan och är inte intresserade av att störa den på något sätt, säger Ingrid Frejd, ordförande i Proletären FF.

Polisen berättar att det inte har funnits någon hotbild mot demonstranterna.

- Mot de israeliska spelarna finns det alltid en generell hotbild men vi har inga indikationer på att det skulle inträffa något, säger Håkan Sandahl, kommenderingschef och chef för polisområde Skaraborg.

Vilka överväganden polisen gör praktiskt vill de inte redogöra för exakt men man har tagit med israelsiska och judiska intressen.

- Vi har två tillstånd i eftermiddag, en demonstration och en fotbollsmatch och vi ska göra vårt bästa för att underlätta för dem båda, säger han.

I samband med matchen omhändertog polisen fem personer för störande av ordning. Inne i arenan avvisade de också ett 50-tal personer för att de inte följde de ordningsanvisningar som arrangören krävde.

Mest läst