Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Lugn natt efter "krig" i Quito

Efter en dramatisk räddningsaktion under ett eventuellt kuppförsök i Ecuador kunde president Rafael Correa i triumf återvända till presidentpalatset i Quito natten till fredagen.

-Under en timme var det totalt krig här, sade svenskan Karin Ernehed.

Upprörda polisers och soldaters demonstrationer utvecklade sig i torsdags till vad som verkade vara ett fullskaligt kuppförsök. I tumultet skadades president Correa och fördes till ett sjukhus i huvudstaden. Enligt vad han själv sade efteråt belägrade upprorisk polis sjukhuset med syfte att döda presidenten.

-Under drygt en timme var det totalt krig här, som jag bara sett på tv tidigare, sade Karin Ernehed, som driver en skola för utsatta barn och bor bara några minuter från sjukhuset, till TT natten till fredagen. -Det var skyttegravar med polisen på ena sidan och militären på den andra. Till slut ryckte militären fram och tog sig in i sjukhuset.

Lugn natt

Correa tackade elitstyrkan GOE (Grupo de Operaciones Especiales) för att ha räddat honom.

-Om det inte vore för dem, hade de blodtörstiga vildarna trängt in i sjukhuset på jakt efter presidenten. Då hade jag nog inte talat till er nu, för då hade jag gått vidare till världen efter denna, sade presidenten.

Natten blev lugn, men det råder undantagstillstånd i landet, och den ekonomiska kris som utlöst protesterna finns ju kvar. Marcus Berglund, informatör i Quito för frivilligorganisationen Latinamerikagrupperna, tror att oroligheterna i viss mån kan fortsätta.

-Det kommer att bli efterspel men det kommer nog inte att bli dramatiskt. Kanske spontana protester. Röster har hörts om att ge de protesterande poliserna amnesti men jag tror inte att det kommer att hända, sade han till TT.

EU och USA

Det är också oklart hur Correas ställning och planer påverkas. Våldet utbröt i samma veva som han hade signalerat att kongressen kan upplösas, vilket skulle ha inneburit att han kunnat regera via dekret i väntan på nyval.

Han är fortsatt populär bland de fattiga, för en lindrigare variant av grannlandet Venezuelas president Hugo Chavez politik med kanalisering av oljepengar till välfärd.

-Jag tror att det här kommer att blåsa över. Folk här är vana vid statskupper, de tror att Correa kommer att få starkare ställning nu, sade Karin Ernehed.

Hugo Chavez har, liksom ledarkollegor i bland annat EU, FN och USA, uttryckt sitt fulla stöd för Correa.

Mest läst