Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lugn massmördare tog 92 människors liv

Massmördaren Anders Behring Breivik, 32 år, tog 85 liv på Utöya och sprängde sju till döds i Oslo. Sent på lördagskvällen erkände han "de faktiska omständigheterna kring terrorangreppen".

Anders Behring Breivik erkänner de faktiska omständigheterna kring terrorangreppen, säger hans advokat Geir Lippestad enligt NRK.
Han ska förklara sig i rätten på måndag, säger advokaten vidare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dödstalen var på lördagskvällen fortfarande osäkra. Förutom de bekräftade 85 dödsoffren på Utöya saknades fortfarande fyra eller fem personer som polisen sökte efter i vattnet. Även i de sprängda husen i Oslo letade polisen efter fler offer.

Dessutom behandlades 28 personer på sjukhuset Ullevål – flera av dem svårt skadade.

"Vi sprang"
En av deltagarna på lägret på Utöya är Marte Björkedal, 17, som var där när allt startade.Ett chockat Norge har svårt att ta in vad som hänt.

– Vi hörde skotten och då sprang vi mot vattnet och började simma.

Hon såg bara en kort glimt av 32-åringen när hon var i fjorden.

– Jag såg en man som stod och sköt mot dem som var i vattnet, sade hon till TT:s utsände

Enligt polisen använde mördaren en pistol och ett automatvapen.


Föll i vattnet

21-åriga Nicoline Bjerge Schie hörde skottlossning med tio sekunders mellanrum i nästan en timmes tid. Skytten passerade tätt intill här hon och hennes vänner hukade bakom klippor.

– Vi hörde att folk blev skjutna precis intill oss, men vi kunde inte springa fram och hjälpa dem. Han kom efter dem, men vi kunde inte riskera att avslöja oss själva, berättade hon för Dagbladet.

Precis vid deras gömställe sköts flera personer och några föll i vattnet.

– Det måste ha varit mellan fem och tio som trillade i vattnet. Det var väldigt brant där. Många av dem såg ut att ha allvarliga skador. En tror jag var skjuten i ansiktet.

Hon såg inte gärningsmannen men hörde honom:

– Han ropade, jublade, och kom med flera segerrop.

"Ett helvete"

På hotell Sundvolden i närheten av Utöya samlades anhöriga till saknade och dödade. Psykologer och kuratorer gav krisstöd.

Vid lunchtid anlände statsminister Jens Stoltenberg och ett par ministrar dit. En timme senare anslöt kung Harald, drottning Sonja och kronprins Haakon till kriscentret.

Tidigare på dagen framträdde Stoltenberg i Oslo. Han skulle egentligen ha varit på Utöya och pratat inför ungdomarna.

– Nu är många av dem inte längre i livet.

– För mig är Utöya mitt ungdomsparadis som i går blev förvandlat till ett helvete.

Regeringen samlades till extramöte. De flesta statsråd som var på semester är tillbaka i Oslo eller på väg.

Under lördagskvällen fylldes centrala Oslo sakta av människor efter att ha varit avspärrat sedan bombdådet. Många sökte sig till domkyrkan där de tände ljus för att hedra offren. Bland dem var kronprinsessan Mette-Marit med sina barn.

Flera vapen

Behring Breivik har varit medlem i främlingsfientliga Fremskrittspartiet (FRP), enligt Aftenposten. Han har uttryckt högerextrema åsikter på nätet och pekas ut som nationalist och islamfientlig.

Han drev en odlingsfirma och köpte enligt Reuters den 4 maj sex ton konstgödsel, en viktig beståndsdel för att tillverka den typ av bomb som briserade i Oslos regeringskvarter på fredagseftermiddagen. Parallellen till bombdådet i Oklahoma City 1995 är uppenbar.

Massakern på Utöya startade ett par timmar efter explosionen i Oslo. Behring Breivik tog sig utklädd till polis över till ön. Han blev sedd i Oslo också.

Han riskerar upp till 21 års fängelse för brotten som enligt polisen är terrorhandlingar.

Polisen ville inte uttala sig om den anhållnes psykiska tillstånd, men sade att det i de första förhören fanns tecken på att han vill förklara sig. Han har bland annat medgivit att han var på ön och att han använde vapen.

Behring Breivik hade flera vapen registrerade i sitt namn, bland annat ett automatvapen. I fredags kväll gjorde polisen husrannsakan i en lägenhet i västra Oslo där han tills nyligen bodde med sin mamma.

Utanför domkyrkan växer blomsterhögarna. Tusentals människor strömmar dit, i en jämn ström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.