Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lugn Breivik i nya förhör på fredagen

En vecka efter terrordåden förhördes en lugn Anders Behring Breivik i timmar i polishuset i Oslo. Samtidigt kontaktades de anhöriga till offren, som nu alla har identifierats.

Under fredagens förhör ställdes inga nya frågor till Breivik. I stället gick han tillsammans med polisen igenom det som sagts i det första sju timmar långa förhöret som hölls på lördagen. Då fick Breivik själv beskriva och förklara vad som hänt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Vill förklara sig"

– Han är påfallande lugn och förklarar sig mer än gärna, sade åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Men vad som framkommit i förhören ville polisen inte gå in på, utan var mycket förtegen vid en presskonferens i polishuset i Oslo. På huvudfrågan om Breivik hade medhjälpare eller agerade ensam gavs inget svar.

Alla omkomna efter terrordåden har nu identifieras och polisen underrättade på fredagen anhöriga. Fortfarande vårdas många svårt skadade på sjukhus. Hur många som omkommit ville polisen inte uppge.

– Men antalet saknade och döda är det samma, sade stabschefen Johan Fredriksen.

Hundratals förhör

Nya förhör med Breivik kommer att hållas nästa vecka, men när eller var vill polisen inte uppge av säkerhetsskäl. Över 700 vittnen från Utöya och ett okänt antal från bombattentatet i Oslo samt en rad andra människor, bland dem Anders Behring Breiviks närmaste umgänge, ska också höras framöver. Utredningen omfattar i stort sett alla polisdistrikt i landet.

Polisen får hela tiden in många tips från allmänheten, bland annat har de fått in flera filmer tagna med mobiltelefoner och ber personer som filmat i närheten av regeringskvarteren och på Utöya att skicka in dessa.

Säkerheten "hundraprocentig"

Enligt polisen är säkerheten "hundraprocentig" kring Breivik, som sitter totalt isolerad i Ila-fängelset. Breivik hade i sitt långa manifest skisserat omfattande flyktplaner. "Man ska göra allt i sin makt för att rymma och därefter utföra avrättningar", har han skrivit enligt norska Dagbladet.

Två rättspsykiatriska läkare som ska utreda Anders Behring Breiviks tillstånd har utsetts. Den utredningen beräknas vara klar den 1 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.