Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål rider i Friends. Och, hoppas han, i OS i Rio de Janeiro till sommaren.
Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål rider i Friends. Och, hoppas han, i OS i Rio de Janeiro till sommaren.

Lovar full fart direkt i hästshowen

ANNONS
|

När Sweden International Horse Show flyttade från Globen till Friends förra året öppnade sig också möjligheten att satsa på fälttävlan och en variant av terrängritt.

Succén blev omedelbar, såväl sportsligt som publikt.

Landslagsryttaren Niklas Lindbäck vann premiärtävlingen. På torsdagskvällen utmanas han av bland andra landslagskollegan Svennerstål.

Han vet vad han vill ha.

-Min landlord, vad heter det... hyresvärd Mark Todd sade till mig att "du måste vinna den där jäkla traktorn annars är det frågan om du får komma tillbaka", säger 25-åringen och skrattar.
Gick på showen som liten
-Vinner jag den får han köpa den och det kommer inte att bli billigt.
-Det här är min enda tävling i Sverige i år och det är kul att vara här. Jag har gått på den här tävlingen ända sedan jag kunde gå, sett de stora stjärnorna som Malin (Baryard Johnsson) och åkt hem och tänkt att nu måste jag träna ordentligt för att få vara med, säger Svennerstål som har sin bas i Badgerstown i England.

Men betydligt viktigare än traktorn och torsdagskvällen i Friends är sommarens stora mål: OS i Rio de Janeiro. Sverige kvalade in i Blair Castle i höstas, men först i juni nominerar förbundskaptenen Staffan Lidbeck laget. Svennerstål var med redan i London 2012.

Rider Aspe i Rio?

Om det går som han tänkt rider han sjuårige Aspe i Rio.

ANNONS
-Det är min favorit just nu. Det är en ganska liten häst, men den rör sig väldigt bra, god ridbarhet, hoppar väldigt bra. Den vill väldigt mycket och är lite het ibland, men jag tycker väldigt mycket om den och att jobba med den. Jag har haft den i tre år och känner den ganska väl.

Och nog så viktigt:

-Jag äger den. Och den kommer inte att säljas, möjligen dagen efter OS, men inte innan dess.

Efter Sara Algotsson Ostholts OS-silver i London och EM-silvret i Malmö 2013 misslyckades landslaget helt i VM i Normandie. Femteplatsen på EM senast var ett steg i rätt riktning, men fortfarande en bit från att utmana de stora nationerna.

TT: Staffan Lidbeck säger att Sverige har ryttarna men inte hästarna. Har han rätt?

-Jag håller helt med, det är inget snack om det, men vi ryttare har alla olika system. Det tar tid att få fram hästar, men själv har jag några yngre på gång. Det är svårt att hitta en balansgång mellan att behålla hästar och sälja dem för att finansiera verksamheten. Vi behöver bättre sponsorer. Det är något vi saknar. Man få jobba med det man har, säger Svennerstål.
Måste vara smarta

TT: Kan Sverige ha ett konkurrensdugligt lag i OS?

-Ifall vi är smarta tror jag vi kan göra väldigt bra ifrån oss.

TT: Hur menar du?

-Genom att arbeta rätt och inte lägga så mycket vikt vid uttagningarna, inte som britterna som har väldigt tuffa uttagningar och när de kommer till mästerskapen är de trötta. Jag tror det är viktigt att vi får lägga upp förberedelserna så att de passar var och en.

TT: Du räknar med att bli en av de fyra som tas ut?

-Absolut.

Men först ska han ha en traktor.

Sweden International Horse Show är Sveriges största ridsportsevenemang och äger rum från torsdag till söndag. Det är kombination av lättsam uppvisning och tävling. Showen inleds på torsdagskvällen med en inomhusanpassad terrängritt i fälttävlan.

Sportsligt är världscupdressyren lördag och söndag det stora numret, men det bjuds även på internationella hopptävlingar med inbjudna ryttare som tillhör världseliten. I dressyren deltar bland andra nederländarna Adelinde Cornelissen och Hans Peter Minderhoud och de utmanas av de svenska landslagsryttarna Patrik Kittel och Emilie Nyreröd.

Även världssexan Tinne Vilhelmson Silfvén är med, men inte på någon av sina topphästar.

Till hoppningarna fredag till söndag har sportchefen Malin Baryard Johnsson lockat tunga namn som Meredith Michaels-Beerbaum, Tyskland, Jur Vrieling, Nederländerna, Ben Maher, Storbritannien och Bertram Allen, Irland. Baryard Johnsson tävlar själv och har sällskap av landslagsryttare som Peder Fredricson, Charlotte Mordasini och Helena Persson.

I fälttävlan ställer Sverige upp med Linda Algotsson, Sandra Gustafsson, Niklas Lindbäck och Ludwig Svennerstål.

Arrangören hoppas kunna komma upp över 85 000 åskådare totalt och sätta ett nytt världsrekord för åskådare vid en inomhustävling.

ANNONS