Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Lotta Schelin: Det känns lite trist

Hon kommer från Mölndal, men har i över ett decennium fått dra lasset som landslagets ende göteborgare. – Det borde man studera närmare, säger Lotta Schelin.

Landslaget är samlat i Göteborg för träningsmatch mot Skottland på tisdag.

Lotta Schelin är precis som vanligt högaktuell för en startplats och har den här gången med sig en västsvensk till i truppen sedan Fridolina Rolfö från Kungsbacka tagits ut.

Men när det gäller mästerskap har hon ensam fått försvara Göteborgs färger i elva år.

– Nu när du säger det så känns det lite trist. Det är förvånansvärt sett till talangerna som finns i Göteborgsområdet. För det finns ju, och har alltid funnits. Men det är något som gör att de inte kommit upp hela vägen, säger Schelin efter lördagens träningspass i Kviberg.

Vad kan det bero på?

– Jag har ingen teori, men det borde man studera närmare. För det är ju sant, även i stadslagen så är det vissa regioner, Norrland, Stockholm och Skåne, som brukar vara stabila när det gäller egna produkter.

Vad säger du om GFC:s nya strategi att satsa mer på inhemska spelare?

– Det är väl suveränt. Det är inte dumt att komma till den insikten. Sedan är jag inte emot utländska spelare i högsta divisionen, men ska man ha 80 stycken eller räcker det med de 30 bästa? Det är den balansen jag tror på. Några stycken höjer nivån överlag, men att skapa lite mer akademi och sådant i Göteborgstrakten hade inte varit så dumt. Där har de ju att jobba på i GFC.

Lilie Persson har varit assisterande förbundskapten sedan 2005 och hittills inte tagit ut någon annan från Göteborg utöver Schelin.

– Det är ju en helt korrekt analys. Och tittar du på flicklandslagen så är det samma sak där, det är ganska tunnsått. Och det är synd, för det är ett stort distrikt. Det borde vimla av spelare, men det har det inte gjort.

Även Lilie Persson pekar på GFC:s roll.

– Hur många är egentligen renodlade Göteborgstjejer? De har kommit från andra delar av landet och varit utländska importer. Göteborg skulle behöva hitta fler role models” som Lotta och det börjar på elitnivå, för det är därifrån vi plockar.

Vad tror du om GFC:s satsning på F19-lag och fler svenska spelare i a-laget?

– För mig är det ljuv musik såklart, för det betyder att våra unga spelare får matchning. Jag blir jätteglad när jag ser hur Göteborg jobbar nu med att plocka in svenska spelare som svenska tjejer kan se upp till.

En ny Schelin är med andra ord vad som bäst behövs. Men faktum är ju att hon är från Kållered i Mölndal, och därmed egentligen inte göteborgare.

– Nej, fast kom igen. Vad skulle jag annars kalla mig, säger hon och skrattar.

Mest läst