Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Lotta Lundberg får SR:s romanpris

Sveriges radios romanpris går till Lotta Lundberg för Timme noll. Priset delades ut i direktsändning från Angereds bibliotek på fredagskvällen.

- Jag är berörd, rörd och väldigt glad. Det var spännande in i det sista, säger Lotta Lundberg, som var på plats i Angered för att ta emot priset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon har följt lyssnarjuryns diskussioner från Berlin där hon bor och är imponerad av hur omsorgsfullt juryn närmat sig böckerna.

- Tänk om alla böcker fick en sån behandling, läsare som verkligen tar sig tid, går ned i flera lager och inte slarvar. Det känns så värdigt. Jag har lyssnat på alla program och det har varit fantastiska samtal, mogna människor som har använt sig själva som instrument och diskuterat och ibland grälat om romanpersonerna. Det är roligt att det är ett läsarpris, med läsarna blir det ett möte och inte bara ett omdöme, säger Lotta Lundberg.

Det var inte många sittplatser kvar i biblioteket när sändningen startade klockan 18.16 och det skulle avslöjas vem av finalisterna Therese Bohman, Tony Samuelsson och Lotta Lundberg som juryn hade valt. Vinnaren gömde sig någonstans i lokalen.

Birgitta Brobeck i publiken hoppades på Therese Bohman.

- Hennes roman, Den andra kvinnan, är som en light-version av Lena Anderssons böcker. Den är rolig och så himla mycket arbetarklass.

I hennes läsecirkel på biblioteket har deltagarna läst var sin bok av de sex som tävlade om romanpriset och sedan berättat för de andra.

Till musik av Steget smög så lyssnarjuryn fram på scenen och läste motiveringen:

"För att hon med obetvinglig briljans i språk och form skildrat sökandet efter inre kall, yttre spelregler och gränslös kärlek. Årets romanpristagare har blottat den djupa klyftan mellan vem man är och vem man skulle vilja vara. Cirkeln är sluten, hon är i mål."

Och så kom Lotta Lundberg ut ur sitt gömställe. Hon svarade på frågor och hyllades bland annat med ett nyskrivet stycke för vibrafon av jurymedlemmen Roger Svedberg tillägnat en av huvudpersonerna i boken.

Timme noll handlar om tre kvinnor i kris, författaren Hedvig, som står i de tyska ruinerna 1945, Isa som går till psykolog på 80-talet, Ingrid som brottas med om hon kan lämna sin Parkinsonsjuke man.

Lotta Lundberg är den tjugoandra pristagaren. Prissumman är 50 000 kronor.

Förra året gick priset till Kjell Westö för Hägring 38.

Varje år nominerar Sveriges radios litteraturkritiker sex romaner ur årets utgivning. En lyssnarjuryn, ny för varje år, delar ut priset.

I år tävlade Den andra kvinnan av Therese Bohman, Psykodrama av Magnus Dahlström, Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson, Timme Noll av Lotta Lundberg, Kafkapaviljongen av Tony Samuelsson och Twist av Klas Östergren.

Mest läst