Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Losman gör jämställd- heten en otjänst

Att hävda att det inte finns några skillnader mellan mäns och kvinnors möjligheter att starta och driva företag är att göra jämställdheten en stor otjänst, skriver Maud Olofsson och Kristina Jonäng (C) i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Birgitta Losmans (MP) engagemang för näringspolitik och kvinnors företagande är välkommet. Men när Losman låtsas som att tillgången på kapital och goda bankkontakter inte är någon viktig förutsättning för företagande blir det väldigt fel. Att hävda att det inte finns några skillnader mellan mäns och kvinnors möjligheter att starta och driva företag är att göra jämställdheten en stor otjänst. Sverige har en av Europas mest könssegregerade arbetsmarknader och har en relativt låg andel kvinnor som driver företag. Det spelar roll när det handlar om hur mycket som kvinnor och män får i plånboken varje månad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I årtionden har många kvinnor i Sverige varit hänvisade till anställning i offentlig sektor medan männen har kunnat välja bland en mängd arbetsgivare. Det är en av huvudorsakerna till att kvinnors löner har halkat efter, att kvinnor inte gör karriär i samma utsträckning som män och inte heller blir chefer i näringslivet i den utsträckning som är önskvärt.

Frihetsreformer öppnar upp för företagande

För att råda bot på detta har regeringen genomfört en rad olika åtgärder. Vi har öppnat upp den offentliga sektorn för företagande genom en rad frihetsreformer, exempelvis lagen om valfrihet, barnomsorgspengen, RUT, omreglering av apoteksmarknaden för att ta några exempel. Tack vare Centerpartiet har trygghetssystemen för företagare förbättrats för att underlätta övergången från anställning till företagande, stärka tryggheten och öka valfriheten för etablerade företagare samt göra det mindre riskfyllt att anställa.

Under perioden 2007–2014 satsas 800 miljoner kronor på ett särskilt program för att främja kvinnors företagande. Det handlar bland annat om satsningar på information, rådgivning och mentorskap till kvinnor som driver företag. 880 kvinnor runtom i Sverige har utsetts till ambassadörer för kvinnors företagande. Vi har lyft fram kvinnor som kan ta plats i styrelserummen. Genom projektet Styrelsekraft har vi nu utbildat och coachat 200 kvinnor.

Goda resultat

Resultaten är goda. Allt fler kvinnor kan i dag nyttja sitt yrkeskunnande inom offentlig sektor för att starta egna företag. Många vittnar också om hur Rut-reformen underlättat deras karriärmöjligheter som företagare. Och sedan 2006 har antalet företagande kvinnor ökat med mer än 10 procent. I dag är mer än var tredje nyföretagare kvinna. Högst andel kvinnor som är företagare finns inom sektorer som rör vård och omsorg samt serviceföretag. Såväl särskilda satsningar på kvinnors företagande som valfrihetsreformer är något som Miljöpartiet motsatt sig, utan att presentera några andra alternativ.

Vi i Centerpartiet tror på entreprenörskap och vill att fler ska våga förverkliga sina idéer. Vi är övertygade om att kvinnor bär på lika många goda affärsidéer som män. Vårt breda arbete med att främja kvinnors företagande och öppna upp för nya branscher är en viktig fråga för jämställdhet, men också för vårt lands konkurrenskraft och tillväxt.

Västra Götaland behöver en tillväxtorienterad politik som tillvaratar både kvinnors och mäns innovationer och utvecklingskraft. Medan Miljöpartiets Birgitta Losman ifrågasätter dataspelsföretag, ser vi kreativt skapande och ungas innovationer som något som stärker regionens attraktivitet och konkurrenskraft. Det är genom fler och växande företag som ökad tillväxt och fler jobb skapas för kvinnor och män i hela regionen. Därför behövs ett starkt Centerparti både i regionen och nationellt.

Maud Olofsson (C)

näringsminister

Kristina Jonäng (C)

regionstyrelsen Västra Götaland

Mest läst