Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1
Sveriges Loreen framför bidraget Euphoria under onsdagens genrep inför andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2012 i Baku.

Loreen tar inget för givet

Segertippade Loreen tar inget för givet inför kvällens semifinal. Det handlar om att ta sig vidare – men också om att hålla sig vaken.

Loreen är laddad. Tro inget annat.

Det hade varit lätt annars, att bara ställa ut innetofflorna på scen, särskilt med tanke på hur extremt segertippad Loreen är. När jag berättar om schweizaren som reste till Melodifestivalen i Globen enbart för att titta på henne och om den israeliske fotojournalist som sytt dit en svensk flagga och Loreens namn på sin Beppehatt, då bara skrattar hon. Glatt, inte forcerat. Avspänt, inte nervöst.

– Nej, särskilt nervös är jag inte. Det är bara kul att känna sådant stöd.

Efter ett 50-tal intervjuer är Loreen också tacksam över att ha sluppit de värsta knasfrågorna. De europeiska schlagerreportrarna vill inte veta nåt om Loreens favoritfärg eller hur hon kammar sitt hår, de ställer hellre frågor om bidraget, vad det betyder för henne och vilka signaler hon vill skicka ut med det.

– Vi lever ju i en extremt hektisk tid och jag tror att många av oss känner ett behov av lugn, inte frid, nån slags stillhet. Det är vad jag försöker förmedla, det är därför jag dansar med långsamma och svepande armrörelser. Det skulle inte fungera om jag viftade så här, säger Loreen och gör ett slags fågeldans med armarna.

Hon sitter nersjunken i en skinnstol vid poolen inne på lyxiga Hyatt Regent Hotel, där hela den svenska delegationen bor och där alla besökare måste passera genom en metalldetektor och godkännas av vakternas granskande blickar. Ingen gäst, inget viktigt ärende på hotellet: inget komma in.

– Det råder en tryckt stämning i stan. Man känner snabbt att folket i Baku passar sig för vad de säger, många är rädda, berättar Loreen som ägnat mer tid åt att besöka olika människorättsorganisationer än att repa i schlagerhallen.

Loreen berättar att hon tidigt bestämde sig för att ta reda på så mycket som möjligt om förhållandena i Azerbajdzjan. Redan hemma i Sverige träffade hon en före detta ambassadör och samtalade med en fredsaktivist. Att bara åka hit och tävla, stå tre minuter på scen och sedan riva av pressen vid poolen, det var aldrig något alternativ. Inte med Loreens bakgrund från Marocko, där demokratin också varit satt på undantag och där det råder "en jävla fattigdom".

– Jag har verkligen ett brinnande intresse för människorättsfrågor och jag antar att det kommer från min familj.

Trots engagemanget kommer Loreen inte att ha några problem med att skärma av eländet och fokusera på sitt nummer. Det har alltid varit en av hennes styrkor, att kunna fokusera på nuet.

Ett större problem är tidsskillnaden. Baku ligger tre timmar före Stockholm och Loreen räknar med att kliva ut på scen först vid 00.45 i natt, lokal tid.

– (skratt) Jag brukar aldrig vara uppe längre än midnatt så det blir tufft. Får se hur det går.

Bild - 2
Sveriges Loreen framför bidraget Euphoria under onsdagens genrep inför andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Sveriges Loreen framför bidraget Euphoria under onsdagens genrep inför andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Loreen.
Bild - 3
Bild - 4

Vad: Semifinal två i Eurovision song contest

Hur: Loreen tävlar för Sverige

När: 21.00 i SVT1

Mest läst