Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

syc30198.jpg
Loreen med låtskrivarna Peter Boström och Thomas G:son på efterfesten i Baku i natt.

Loreen krossade allt motstånd

Loreen gjorde det! Den svenska favoriten höll för trycket och krossade allt motstånd. På ren svenska: Fan vad gött!

- Tack så mycket! Utan er hade det inte gått, sade en tårfylld Loreen till tv-publiken direkt efter segern.

Det var 13 år sedan sist. Men när klockan slagit 03.15, Bakutid, klev Sverige åter upp på den europeiska schlagertronen. Och det kan vi tacka favorittyngda Loreen för.

Med historiskt låga odds på spelsajterna, samma startnummer som finska gummirockarna Lordi hade när de vann i Aten 2006 - nummer 17 - och inklämd mellan europopiga Grekland och en av Bakubornas favoritbidrag Turkiet rev Loreen ner rungande applåder i presscentret. Med all rätt.

Det svenska bidraget skrivet av Thomas G:son och Peter Boström var ett av finalkvällens allra snyggaste. Även om kameravinkeln från taket inte kändes riktigt lika svindlande som tidigare och det var lite svårt att uppfatta sången emellanåt så funkade allt det andra: snön, dansen, stämningen, och att Loreen även gick hem hos den europeiska tv-publiken var uppenbart.

När resultaten presenterades så började Sverige lite försiktigt men efter Österrikes tolvpoängare släppte det. Loreen rakade in otroliga 18 tolvor och fick dessutom poäng från nästan samtliga länder, vilket alltid brukar vara ett gott tecken.

Det spekulerades innan finalen hur den diplomatiska kontroversen kring Loreens besök på olika demokratiorganisationer här i Baku – något som fick president Alijevs nära medarbetare Ali Hasanov att gå i taket tidigare i veckan – och inte minst hennes uttalade kritik av regimens brott mot de mänskliga rättigheterna skulle påverka slutresultatet i tävlingen. EBU:s regelverk för Eurovision tillåter inga politiska markeringar i tv, men vad Loreen väljer att göra som privatperson vid sidan av scenen är upp till henne själv.

Tydligt är i alla fall att hon inte verkar ha retat upp särskilt många människor utanför president Alijevs inre krets i Baku, snarare tvärt om.

Hur som helst. Loreen har flera gånger upprepat att hon står för det hon sagt och, till skillnad från resten av finalfältet i går, faktiskt sagt vad hon står för.

Hon har markerat mot en diktatur, vägrat jamsa med och hade kunnat åka hem med huvudet högt även om hon slutat på 26:e och sista plats. Nu blev Loreen en dubbel vinnare.

Mest läst