Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Lomelino bjuder på tårtor

  Linda Lomelino är tårtornas drottning. Hennes bakverk liknar ingen annans. Nu ger hon ut sin egen tårtbok.

  Allt började med Facebook. Linda Lomelino provade att baka cupcakes till sin pappas födelsedag. Han är från Madeira och gillar sötsaker. Bakverken blev så fina att Linda fick lust att fotografera dem innan de hamnade i pappas gap. Bilderna lade hon sedan ut på Facebook, där de gillades i stor skala.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Bakblogg

  Innan hon visste ordet av hade det hela vuxit till en blogg, Call me cupcake. Den har numera 2 000-3 000 besökare per dag. "Fast häromdagen var det visst 12 000, jag vet inte vad som hade hänt."

  Vändpunkten kom när en klasskompis bad Linda baka en tårta.

  - Jag tyckte att det verkade så himla svårt och var lite tveksam, men sa ja i alla fall. Jag gjorde lite research på nätet och fastnade direkt. Nu kan jag inte sluta baka tårtor.

  Tårtbok

  Resultatet av Lindas bakfeber syns i den nya boken Lomelinos tårtor (Bonnier Fakta). Efter många nattbak och tvångstester på familj och vänner blev boken till slut rena konstverket. Precis som tårtorna i sig. Bilderna har Linda tagit själv.

  Hon har sinne för dekor och detaljer. Det märks inte minst på hennes utstuderat kolsvarta klädstil. Till vardags jobbar hon på H&M i Halmstad och spelar i elektropopbandet Death in the afternoon.

  - Men min dröm är att kunna frilansa som bakverkskreatör och fotograf på heltid. Jag har sökt till bagarskolor, men har inte kommit in. Nu har jag gett upp det där med utbildning. Boken är i alla fall en bra början. Det var verkligen helt fantastiskt att få göra den.

  Höga tårtor

  Hennes tårtor är små, höga och luftiga. Tricket är att baka dem i mindre bakformar med höga kanter. Hon har själv experimenterat sig fram till grundrecepten och sinnrika dekorationer.

  - Mina höga tårtor är faktiskt stabilare än vanliga tårtor. Bottnarna blir inte så sköra när man ska dela dem. Men det är själva pyntandet som är absolut roligast. Jag är något av en perfektionist och ger mig inte förrän det blir precis som jag vill ha det.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.