Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Lokförare får tillbaka licensen efter fyra år

Torolf Jansson får arbeta som lokförare igen. Kammarrättens dom gäller, att han har Aspergers syndrom påverkar inte säkerheten.

För nästan fyra år sedan togs Torolf Jansson ur tjänst.

Efter drygt 20 år som prickfri lokförare fick han inte jobba längre.

En utredning hade visat att han hade Aspergers syndrom, vilket han berättat för företagsläkaren vid SJ. Därefter vägrade Transportstyrelsen att ge honom dispens att arbeta som lokförare med hänvisning till hans funktionsnedsättning. Ärendet prövades både i Förvaltningsrätten och Kammarrätten där Torolf fick rätt.

Då begärde Transportstyrelsen prövnings i Högsta förvaltningsdomstolen. De ville ha vägledning i hur stränga krav de kunde ställa eftersom de varje år fattar 400 beslut om undantag från hälsokraven som är reglerade i Järnvägsinspektionens föreskrifter.

Men någon prövning blir det inte.

– Vi här helt överrumplade. Men vi kommer inte att fira förrän han kört sitt första tåg som vi hoppas går till Göteborg, det var ju det tåget han körde när han togs ur tjänst, säger Torolfs fru Annelie Jansson.

Och det kan bli inom kort. Henrik Olars, pressansvarig vid Transportstyrelsen, säger att Torolfs dispens kommer att hanteras skyndsamt.

Mest läst