Per Vorberg, moderat kommunstyrelseordförande i Härryda.
Per Vorberg, moderat kommunstyrelseordförande i Härryda.

Lokala moderater vill närma sig SD

ANNONS
|

Onsdagens besked från allianspartierna i riksdagen om egna budgetförslag förändrar ingenting för Per Vorberg, moderat kommunstyrelseordförande i Härryda. Som vi berättade tidigare i veckan tycker han att decemberöverenskommelsen ska rivas upp, för att den hindrar riksdagsledamöterna från att driva den politik de tror på.

- Även om de lägger varsitt alternativ kommer det i slutändan stå mellan två alternativ. Och då ska man undvika att välja det som går mest emot det man själv står för, kan jag tänka. Men de har en pakt som hindrar dem från det, säger han.

Läs också: Få riksdagsledamöter tror uppgörelsen håller

ANNONS

För moderaten Arne Lernhag, kommunstyrelsens ordförande på Öckerö, blev beskedet att varje parti ska lägga sin egen budget bara ytterligare ett bevis på att decemberöverenskommelsen är helt obegriplig.

- Nu finns det ingen grund för att ha kvar den överhuvudtaget. Det har jag aldrig tyckt, men det här poängterar bara det, säger han.

Som han ser det finns flera alternativ att styra landet utan överenskommelsen. Till exempel som man gjorde i regionen under den förra mandatperioden. Då lade varje parti sin egen budget – utan att det fanns en överenskommelse som bakband oppositionen, säger han.

- Då hade vi fortfarande en slags press på Socialdemokraterna genom att vi kunde gå ihop och stoppa saker om vi ville.

Det hade tvingat regeringen att söka mer samförståndslösningar, som han ser det. Nu kan de lägga fram, och få igenom, vilket budgetförslag som helst.

- Och det ska gälla ända fram till 2022, var finns demokratin i det? Om närmare 70 procent är emot ett förslag, ska inte de vinna? säger Arne Lernhag.

Han säger att det är märkligt att övriga partier agerar så kraftfullt för att stänga ute ett enda parti, Sverigedemokraterna. Ett agerande han inte tycker "hör hemma på den demokratiska arenan". För tvärtemot den centrala partilinjen, och många andra kommunpolitiker, tycker Arne Lernhag att det är dags att börja samtala med SD.

ANNONS

- Förr eller senare måste vi – och det blir förmodligen de borgerliga – prata med Sverigedemokraterna, säger han.

Läs också: Gunilla Grahn-Hinnfors: DÖ är hatad, tolererad - och unik

Flera av de västsvenska riksdagsledamöter vi talat med avvisar alla tankar på förhandlingar med Sverigedemokraterna. Arne Lernhag tycker att det är förvånande att man inte ens vill diskutera.

- På något sätt har man hamnat i en beröringsskräck: vi får inte prata med Sverigedemokraterna för att de vill stoppa invandringen. Ja, den frågan är vi inte riktigt överens om. Men det finns hundra andra frågor som vi kan diskutera.

De som inte vill prata med SD brukar hänvisa till att det skulle göra dem mer rumsrena. Hur ser du på det?

- Jo, jag vet det. Men vad är alternativet? Jag tror att svenska folket tycker att det är ett väldigt märkligt agerande och att Sverigedemokraterna därigenom får ännu mer sympatier. Jag tror att vi gör oss själva en otjänst.

Per Vorberg i Härryda håller med. De andra partierna borde samtala med Sverigedemokraterna. I alla fall i de frågor där man har samma åsikt.

- Det är trots allt det parti som blev tredje störst i riksdagsvalet. Jag delar inte deras uppfattningar i alla frågor, men man måste ha en viss respekt för att det är ett stort parti som många röstat på, säger han.

ANNONS

Han illustrerar med att säga att han inte tycker om "kommunister och vänstersocialister" heller.

- Om vi inte ska låta SD få inflytande kanske vi inte ska låta Vänstern få inflytande heller – och då hamnar vi i frågan: vem ska få avgöra vilka partier som är okej, medborgarna i val eller några andra? säger Per Vorberg.

Anders Holmensköld, moderat oppositionsråd i Kungälv vill också att decemberöverenskommelsen skrotas. Han säger att Kungälv kommer ställa sig bakom Per Vorbergs motion till distriktsstämman. Däremot tycker han inte att Alliansens ska öppna dörren för samtal med Sverigedemokraterna.

- Nej, jag vill inte ha något samarbete. Men om de röstar på våra förslag är det en annan sak.

Han köper inte argumentet att decemberöverenskommelsen är nödvändig för att stänga SD ute från inflytande.

- Jag tycker tvärtom. Man har gett Sverigedemokraterna ett orimligt stort inflytande över svensk politik, säger Anders Holmensköld.

Inte heller moderaternas gruppledare i fullmäktige i Göteborg, kommunalrådet Jonas Ransgård, vill att partiet börjar samtala med Sverigedemokraterna.

- Vi sa både i valrörelsen och efter valet att vi inte ska förhandla med dem. Det får vi stå fast vid, och det är också så jag tycker i sak. Däremot lägger vi fram förslag och vem som röster på dem är deras fråga, säger han.

ANNONS

Flera av de moderata kommunpolitiker vi pratat med är kritiska till att decemberöverenskommelsen beslutades långt över deras huvuden. Arne Lernhag på Öckerö tycker att det blivit svårare rent generellt att nå fram till partiledningen.

- Det är ett stort parti och jag tycker inte att jag ska ha någon gräddfil dit, men tidigare har vi kommunstyrelseordföranden haft kanaler in. Det finns inte nu.

.

Fakta: Vårbudgeten

  1. På onsdag, den 15 april, presenterar regeringen vårbudgeten, som syftar mot nästa budgetår.
  2. Samtidigt läggs också den så kallade ”vårändringsbudgeten” (eller tilläggsbudgeten).
  3. Det är regeringen Löfvens första möjlighet att ändra i den borgerliga budget som nu gäller.
  4. Decemberöverenskommelsen slöts den 26 december 2014 mellan sex partier sedan SD frångått praxis och röstat på Alliansens budget.
  5. Uppgörelsen ska göra att minoritetsregeringar lättare kan regera genom att företrädarna för det mindre budgetunderlaget lägger ned sina röster.
  6. De släpper då fram den största minoritetens budget, nu S och MP med stöd av V.
ANNONS