Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collage-lodjur-3
Peter Westman

Lodjursattackerna ökar - nu ska två djur skjutas i Västra Götaland

Fårägare i Västra Götaland har haft stora problem med lodjur som dödat får under det senaste året. I ett område söder om Bollebygd har en skyddsjakt pågått sedan i januari, och nu har Länsstyrelsen beslutat om ytterligare en skyddsjakt på ett lodjur norr om Borås.

Förra veckan meddelade Länsstyrelsen i Västra Götaland att lodjur stod för fler angrepp mot tamdjur än vad vargar gjorde under 2015 och 2014. Lodjur stod för omkring 30 angrepp per år jämfört med varg som stod för tolv respektive fem angrepp.

En som vet hur det känns att förlora får i en lodjursattack är Peter Westman i Kinnared i Halland. 2009 fyllde han 30 år och fick två får i födelsedagspresent. Han anordnade en liten hage som sedan utökades med ytterligare två får. Allt gick bra ända till en ovanligt tyst februarikväll 2012:

- Jag kom hem från jobbet och då brukar de komma fram och bräka, men den gången kom det bara två, säger Peter Westman.

- Då gick jag och dottern runt med ficklampa och letade, och så hittade vi två av dem. De var bitna i nacken och rumpan. Det var inte roligt.

Han förstod med en gång att lodjuret skulle komma tillbaka, och han fick rätt. Exakt en vecka senare hände samma sak igen, när hans två andra får gick samma öde tillmötes. Då var tiden som fårägare definitivt slut.

- Jag anmälde det till Länsstyrelsen, som kom och tittade. De tyckte att jag borde ha radion på i logen för att skrämma bort lodjuret, säger Peter Westman.

får_död-beskuren
Ett av Peter Westmans får som dödades av ett lodjur 2012. Ett av Peter Westmans får som dödades av ett lodjur 2012.

Antalet lodjursattacker och vargattacker varierar från år till år. Därför går det inte att dra några slutsatser av att lodjursangreppen varit fler på senare tid. 

- Vi har en topp i lodjurspopulationen just nu. Sedan kan antalet minska av naturliga skäl. Byten försvinner och det kan dyka upp rävskabb, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det verkar dock inte ha skett i Sjuhäradsbyggden än. Där har flera fårägare haft återkommande problem med attacker under en längre tid. I Hyssna, söder om Bollebygd, har flera får dödats av ett lodjur sedan sommaren 2015, och i januari beslutade Länsstyrelsen i Västra Götaland att tillåta skyddsjakt på djuret - en jakt som hittills varit resultatlös.

Nu har dessutom ett nytt skyddsjaktsbeslut tagits på ett lodjur norr om Borås. Sedan en vecka tillbaka är det tillåtet att jaga i ett område i trakterna av Hedared, efter upprepade fårattacker. De började i slutet av 2015 och har fortsatt i början av 2016.

- Det är två individer oberoende av varandra, säger Nelly Grönberg.

Jakterna i Hyssna och Bredared pågår mars månad ut.

Mest läst