Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

LO välkomnar billigare a-kassa

LO är inte oväntat mycket positiv till de rödgrönas budget. Bland annat gillas förändringarna i a-kassan.

”I dag betalar en hotellstäderska årligen cirka 4 000 kronor mer i avgift än en akademiker för sin arbetslöshetsförsäkring. Det är djupt orättvist”, skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en kommentar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En utvidgad satsning på rot-avdrag får också tummen upp.

PRO stöder utjämning

Pensionärernas riksorganisation, PRO, ser positivt på de satsningar på pensionärer som de rödgröna aviserar.

”Jag välkomnar att oppositionen höjer budet till landets pensionärer och framför allt tydligt markerar att skatten på olika inkomstslag ska vara lika”, säger PRO:s ordförande Curt Persson i en kommentar.

Organisationen tycker också det är bra att kommuner och landsting får ökade resurser.

Saco räds skatterna

Akademikernas fackliga företrädare Saco välkomnar ett höjt tak i a-kassan, men beklagar att den rödgröna budgetmotionen saknar en omfattande genomgång av skattesystemet.

”Vi skulle behöva mer breda, enkla och överskådliga skatter och färre avdrag och undantag”, säger Sacos ordförande Anna Ekström.

”Sverige har redan världens högsta marginalskatter, och en allt hårdare beskattning av inkomster och arbete riskerar att slå mot de nya jobben”.

Svenska kyrkan är positiv

I den rödgröna budgetmotionen lovas en kvarts miljard kronor till klimatåtgärder i fattiga länder. Det handlar dels om medel från svenska statsbudgeten men i framtiden också från nya internationella finansieringskällor. De rödgröna vill bland annat att en global handel med utsläppsrätter ska vara en del av lösningen.

Ett glädjande besked, anser Svenska kyrkan och Diakonia.

”Det behövs både resurser till fattigdomsbekämpning och särskilda pengar till klimatsatsningar i utvecklingsländerna. Här ser vi en blygsam men viktig satsning för detta”, säger Erik Lysén, policychef för Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete, i en kommentar.

Enligt budgetmotionen ska klimatsatsningar i fattiga länder inte gå ut över biståndet.

”Beskedet att de rödgröna både kan tänka sig additionella pengar och nya finansieringskällor kan innebära att Sverige kan spela en positiv roll i kommande klimatförhandlingar”, kommenterar Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.