Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Ljuset flödar in från alla håll

Jeanette och Dan Johansson planerade att bygga ett sommarhus som skulle innehålla allt det som man önska av ett riktigt semesterhus.

De ville ha massor av fönster och solterrasser och det skulle vara enkelt att ta sig ut i trädgården. Just sambandet mellan ute och inne var speciellt viktigt.

Sedan tidigare ägde Jeanette och Dan en tomt med hyfsat läge, nära havet, vid halländska kusten. På den låg en liten sommarstuga, som säkert ansågs charmig en gång i tiden. I dag har man andra krav och med två barn ville familjen ha så många moderniteter som möjligt. När det gamla huset revs blev planerandet av det nya så mycket roligare.

Tomten är på cirka 1 000 kvadratmeter och helt plan. Villorna omkring är uppförda i enbart ett plan. Ingen skuggar de andra. Det gav också förutsättningarna för vad kommunen skulle komma att godkänna ifråga om bygglov.

Jeanette och Dan hade många egna idéer. Samtidigt förstod de, att de behövde proffs som hjälpte dem på vägen.

Strax i närheten fanns ett arkitektkontor med två unga arkitekter, som var utbildade i Bergen i Norge. Skolan anses skapa arkitekter med en fin känsla för det konstnärliga. Carl-Johan Herbertsson och Katrine Isrenn, som de bägge arkitekterna heter, levde upp till förhoppningarna.

När man nu ser Jeanettes och Dans färdiga sommarhus anar man lite av solen, vidderna och den friska luften i det norska landskapet. Till Jeanette och Dan anpassades arkitekturen så att den behöll lite av de enkla, rena linjerna samtidigt som huset gjordes lagom trivsamt för Hallandskusten. Det byggdes helt i trä med liggande, vitmålad panel. Det bildade en L-form med en extra liten gäststuga som bonus.

Fasaderna, in mot trädgården, glasades helt och alla rum, som vette åt det hållet, fick minst en skjutdörr som generöst bjuder in sol och grönska. Terrassen gjordes i trä vilket är skönt att tassa fram på med bara fötter. Uppfarten, mot gatan, lades med ljust grus och på sista biten, in mot entrédörren, grävdes stora betongsyllar ner. Särskilt på kvällen blir de väldigt effektfullt. Stort arbete har lagts ner på utomhusbelysningen och här sveper halogenljuset över de nästan vita betongytorna.

– Med dagens höga arbetstempo sliter man hårt höst, vinter och vår. Det gör att sommaren med bad, sol och salta vindar känns extra viktig. Vi ville ha ett hus som var riktigt somrigt. Ljuset fick gärna flöda in i rummen. säger Dan.

För att de stora fönstren inte skall värma upp huset alltför mycket, har Jeanette och Dan parerat med vita vertikalgardiner. De går att vinkla för exakt den ljusmängd man önskar för stunden.

För arkitekterna var uppdraget inspirerande.

– Kunden ville inte att huset skulle vara på mer än cirka 100 kvadratmeter och det fick gärna innehålla tre sovrum plus kök och allrum, säger Carl Johan Herbertsson.

– När vi funderat ett tag skissade vi fram ett förslag med två uppehållsrum. Är man en familj med yngre barn, kan det vara skönt att kunna dra sig tillbaka för att titta på tv eller läsa en bok.

En kul idé var planeringen av barnens rum. De lades på rad, längs en korridor och deras garderob byggdes ute i korridoren. Detta förde med sig att det blev mycket lättare att möblera de små sovrummen. Inga dörrar till garderober kunde ju sättas för.

Huset ritades så att det lätt kan byggas ut framöver. Det fristående gästhuset, om tolv kvadratmeter, sattes på en pelargrund och kan därför lätt flyttas.

För att ge arkitekturen ytterligare särprägel använde man helt platta takpannor i betong. De ger ett annat, mer stilrent uttryck än det traditionellt välvda.

Interiört målades de flesta väggar i vitt, sånär som på de i barnens rum. Undantag gjordes också för väggarna i allrummet som kläddes med mdf-skivor i matt grafitgrått. Detta ger en behaglig uppdelning av hemmet samtidigt som allrummet fått en lugnare atmosfär.

Mest läst