Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ljusdesignern Julia Hoflund Engberg.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ljusdesignern: "Ju fler desto bättre"

  ...Julia Hoflund Engberg, ljusdesigner, som ska hjälpa invånare i Ale att välja rätt belysning i hemmet.

  Du kommer till biblioteket i Nödinge på tisdag kväll. Varför då?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag är ljusdesigner på Inwhite ljusmiljö som arbetar med planering och gestaltning och har även jobbat för Energimyndigheten. Jag är inbjuden av Ales energi- och klimatrådgivare och kommer ha tre föreläsningar. En som riktar sig till företag och bostadsrättsföreningar. Då kommer jag berätta om hur man exempelvis belyser ett trapphus på ett sätt som skapar trygghet och trivsel samt ge tips på armaturer som är klimatsmarta.

  – Sedan ska jag prata med kommunen om hur man kan gestalta förskolor och gång- och cykelvägar med belysning som också bidrar till bättre hälsa och välmående utan att ge avkall på energifrågan. Till sist kommer jag ha en föreläsning för allmänheten där jag hoppas skapa inspiration kring belysning i hemmet.

  Gäller rådet sju ljuskällor per rum?

  – En del säger sju, andra säger elva. Ju fler desto bättre, dels för att få olika stämningar, dels för att lyfta fram ett rums dimensioner eller något speciellt genom att ha belysning på golv, vägg och tak.

  Hur får vi klimatsmart belysning hemma?

  – Vi har ledljuskällorna med låg effekt och lång livstid, sedan kan man sätta dimmer på sin belysning. Det minskar effekten samtidigt som man får möjlighet att ställa ljusnivån efter tillfälle eller humör.

  Vilka trender ser du?

  Många bygger egna armaturer med kit bestående av sladd och en sockel och en gammal lampa eller kopparrör. Ledtejper som kan sättas på golvsocklar och skåp är också stort. Jag har till och med sett ljusdioder under badkar.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.