Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ljungby sörjer efter tragedin

Direkt efter beskedet om fyraåringens död ringde mamman till sin styvpappa i Uddevalla. Nu är han på plats i Ljungby för att hjälpa till.

– Vad kan man göra annat än vara moraliskt stöd, säger han till GP.

Mannen suckar tungt när han stannar till utanför familjens trappuppgång. Han berättar att han reste ner till Småland tillsammans med barnens mormor på måndagen. Nu bor de på hotell i Ljungby.

– Jag hade svårt att tro det var sant när hon ringde i söndags kväll. Nu känns det väldigt tungt, säger mannen innan han går iväg för att uträtta ett ärende.

Bostadsområdet Kungshögen ligger nära samhällets centrum och består av en samling grå trevåningshus, extra dystra i gårdagens ihållande regn.

De enstaka grannar som syns utomhus kurar ihop sig och hastar förbi det stora medieuppbådet. Här finns tv-team och journalister från Danmark, Norge och Sverige.

"50 förhör"

Intill skogsdungen, där den 4-årige pojken hittades död, står en polisbuss parkerad för att allmänheten enkelt ska kunna lämna tips. Enligt polisens informatör Robert Loeffel har de hittills fått in ett 20-tal.

– Vi har också hållit omkring 50 förhör med både vuxna och barn. Men det finns ännu inte någon misstänkt i utredningen, säger han.

I går undersöktes området på nytt av hundpatruller och tekniker. Avspärrningarna var på eftermiddagen fortfarande kvar.

På en gångstig har det skapats en minnesplats med flera små leksaker, en ensam röd ros och en massa ljus som redan slocknat av vinden och regnandet.

Ljungbyborna är förfärade över vad som hänt och stämningen är dämpad. Många stannar till framför kvällstidningarnas löpsedlar vid en mataffär.

– Det är så hemskt, säger Anette Wallén, som själv bor i det lilla samhället Lagan och har stora barn. Hon ryser inför de stora rubrikerna.

Tragedin i Ljungby har drabbat en trasig sjubarnsfamilj för vilken samhällets fallskärmar inte räckt till.

Sju barn

Båda föräldrarna är 36 år gamla. De träffades 2000 och har fått sju gemensamma barn, födda mellan 2002 och 2011. Mannen har sedan tidigare ytterligare tre barn.

Han dömdes 2001 till ett års fängelse för bland annat grov misshandel mot en tidigare sambo. I mars förra året dömdes han till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning mot sin nuvarande hustru.

Inför domstolen berättade kvinnan om ett förhållande präglat av alkoholmissbruk, våld och hot. Mannen förnekade alla anklagelser men dömdes ändå. Trots att de båda ofta pratat om skilsmässa har de fortsatt att leva ihop.

Misshandel

Av handlingarna i målen framgår att mannen växt upp med en styvfar som misshandlade honom regelbundet. Han fick en stödfamilj i tidiga tonåren och hamnade i olika fosterhem. Efter jobb inom hemtjänsten och på vårdhem blev han förtidspensionerad.

Under hela äktenskapet med sin nuvarande hustru har familjen levt på hans pension, barnbidrag och andra bidrag.

Deras två äldsta gemensamma barn har fått särskilt stöd i skolor och förskolor men familjen har flyttat runt mycket i landet. Innan de kom till Ljungby i somras bodde familjen i Norrland och innan dess i Uddevalla. Enligt kvinnan har de flyttat så ofta därför att de inte trivts.

Flytt till Norrland

Då mannen satt häktad i väntan på rättegång för kvinnofridskränkning bad mamman socialtjänsten i Uddevalla om hjälp i hemmet för att ta hand om barnen. Hon var då ensamstående med sex barn och ville ha hjälp på morgnar och eftermiddagar med att klä barnen, sköta deras morgonhygien, göra frukost och även med att hämta och lämna på förskola och skola.

Socialnämnden ansåg dock att hennes behov av hjälp skulle kunna tillfredsställas med hennes personliga nätverk som bestod av farföräldrar, mormor och kvinnans egna familjehemsföräldrar.

När förvaltningsrättens dom – som gick kvinnan emot – meddelades ett halvår senare flyttade familjen och hamnade i Norrland.

Familjen mantalsskrevs i en trerummare i Ljungby i september. Socialtjänsten där har inlett en undersökning om familjens förhållande.

613918.jpg
613920.jpg
Mest läst