Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Livstidsdomarna prövas igen

"Det är inte vi som syns och hörs på filmerna".Så lyder de livstidsdömda terroristernas försvar när målet startar i hovrätten på tisdag.

Göteborgarna Hassan al-Mandlawi, 32, och Al Amin Sultan, 30, dömdes i december till fängelse på livstid för terroristbrott.

Bevisen mot dem var tre filmer som visar hur två män får sina halsar avskurna bland en grupp jublande män i ett industriområde norr om Aleppo i Syrien.

Varken al-Mandlawi eller Sultan höll i kniven. Men tingsrätten ansåg det klarlagt att filmerna visar dem när de är med och jublar vid morden. Sultan är "mycket aktiv" och al-Mandlawi "har en ledande roll" i planeringen av morden. Den sistnämnde håller dessutom ett tal där han motiverar varför männen ska mördas.

al-Mandlawi och Sultan hade en så aktiv roll att de ska ses som medgärningsmän, anser tingsrätten.

Båda männen fälldes mot sina nekanden. När målet nu tas upp i hovrätten kommer de att försöka övertyga rätten om att de blivit felaktigt utpekade.

- Det är inte min klient som finns på mordfilmerna, säger advokat Hans Gaestadius som tillsammans med advokat Mia Sandros försvarar Al Amin Sultan.

De tre mordfilmerna har granskats hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) vars slutsats är att Sultan "med extrem säkerhet" filmat och syns på den första filmen, medan analysen "talar starkt för" att han finns med även på de två andra filmerna. Beträffande al-Mandlawi talar NFC:s analys "extremt starkt" för att han finns med i alla tre filmerna.

Advokat Gaestadius är inte imponerad av bildanalysen och har inhämtat synpunkter från forensiker med vilkas hjälp han ska genomföra motförhör med den expert från NFC som kallats av åklagaren till hovrätten.

- Tingsrätten har lagt ett vetenskapligt...töcken ska jag inte säga, men en vetenskaplig approach på detta. I själva verket handlar det om att göra en betraktelse av ett bildmaterial, säger Hans Gaestadius.

Gaestadius-Sandros har skickat in ytterligare bilder till hovrätten. Med dem hoppas de kunna utså tvivel på att det är Sultan som syns i de tre så kallade mordfilmerna.

- Det kommer att handla om detaljgranskning av bilder, framhåller Gaestadius.

Filmerna visar hur två män som möjligen var oljearbetare, bundna till händer och fötter, får sina halsar avskurna. Bödlarna är två olika män. Den ene skär av offrets huvud från kroppen och håller upp det som en trofé, till jubel från männen i gruppen.

Om denna motbjudande sekvens uttalade sig rättens ordförande, lagman Ralf G Larsson när domen meddelades, och sa att rättens ledamöter behövt "debriefing" efteråt. Han själv hade haft svårt att sova eftersom han fått upp bilden av ett huvud som hängde i luften.

Detta visade, hävdade de dömdas advokater, att rätten inte förmått hantera bildmaterialet "på det objektiva sätt som krävs i en rättegång" och begärde att tingsrätten skulle göra om rättegången. För detta fick de inget gehör.

Däremot har hovrättsförhandlingen flyttats från hovrätten i Göteborg till Svea hovrätt i Stockholm. Orsaken till det är att Ralf G Larsson blivit chef för hovrätten i västra Sverige, som därmed blev jävig i målet.

Under polisutredningen mot Sultan och al-Mandlawi var de ytterst tystlåtna. De fick se filmmaterialet, den förstnämnde svarade "ingen kommentar" till det mesta. al-Mandlawi, som i september 2013 blev skjuten i huvudet i Syrien, hade svårigheter att tala och brast då och då i gråt.

Under rättegången i tingsrätten hävdade Sultan att han lämnade Sverige för Turkiet i slutet av oktober 2012. Tills han återvände till Sverige i juli 2013 var han omväxlande i Turkiet och Syrien för att hjälpa utsatta personer i regionen.

al-Mandlawi kunde varken svara på frågor eller säga något under rättegången till vilken han kom i rullstol.

al-Mandlawi var gift med två kvinnor när han sommaren 2012 åkte till Syrien. Med den ena hade han tre barn och den andra var gravid med hans barn när han åkte.

Den sistnämnda kvinnan åkte, enligt vad hon berättat i polisförhör, till Turkiet i oktober 2012 för att al-Mandlawi skulle få träffa sin son. Där bodde de först i Hatay och flyttade efter en vecka till Atme på den syriska sidan gränsen.

I Göteborg hade al-Mandlawi eget företag som golvläggare men bestämde sig, enligt frun, för att åka till Syrien för att strida mot president Assad.

- 2011 började- revolutionen mot befolkningen. Och redan då brukade man kolla på video och känna sorg för muslimerna /.../han tyckte...han hade ingen nytta av att vara i Sverige när han var stark och frisk, berättade frun.

al-Mandlawi anslöt sig till Free Syrian Army men eftersom de kämpade mer för demokrati, och han ville kämpa för islam och muslimerna, så anslöt han sig till den terrorstämplade al-Nusrafronten.

Frun bodde i ett hus med andra kvinnor, levde ett ensamt liv eftersom maken var borta långa perioder. Då och då kom han till huset, fullt beväpnad med "prickskyttegevär", andra vapen och handgranater.

Innan frun i februari/mars 2013 återvände till Sverige filmade hon när maken slaktade en höna.

- Jag kommer ihåg att han sa att det är lättare att slakta en kafir (otrogen) än att slakta ett djur.

Några månader senare, i maj/juni 2013, åkte den andra frun ned till al-Mandlawi med parets barn. Hon berättar att de också bodde i huset i Atme som delades med andra kvinnor, dit "någon" kom och lämnade 100 dollar i månaden till henne.

På plats i Syrien upptäckte denna andra fru att maken fyra veckor innan hon kommit dit hade gift sig med en tredje kvinna.

- Han delade dagarna med den andra frun. Det var jobbigt. Hon bodde på ett annat ställe.

I september blev al-Mandlawi skjuten i huvudet. Därefter följde en pressad tid för frun som då fortfarande var på plats. Maken vårdades först på sjukhus i Atme innan han transporterades till först Hatay och sedan Istanbul i Turkiet. Under senhösten åkte frun tillbaka hem till Sverige dit al-Mandlawi transporterades, med hjälp av den svenska frun som först hade besökt honom, vid årsskiftet 2013/14.

Här har han fått vård på Sahlgrenska och på Högsbos rehabilitering. Frun som först besökte honom har tagit ut skilsmässa, medan den andra frun var med när al-Mandlawi greps på Landvetter 23 juli då familjen kom hem från en semesterresa till Malaysia.

Under denna hade hustrun och hennes föräldrar fungerat som personliga assistenter åt al-Mandlawi som då var beviljad assistansersättning 22,7 timmar om dygnet.

Se mer från - Terroristerna från Göteborg
Mest läst