Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 3
Dömda. Hassan Al-Mandlawi, 32, och Al Amin Sultan, 30, döms till livstids för terrorbrott i Syrien.

Livstid för terrorbrott i Syrien

Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi, 30 respektive 32 år, döms av Göteborgs tingsrätt för terroristbrott till livstids fängelse. Tingsrätten beskriver morden som rena avrättningar som utförts med stor hänsynslöshet.

Tingsrätten dömer enligt åklagarens yrkande – och centralt för rättens bedömning är de tre mordfilmer som ingår i bevisningen.

”Att avrättningarna skett med kniv gör att det måste ha inneburit en stor smärta för de två männen under det utdragna händelseförloppet och de måste ha känt en extrem dödsångest”, står det i domen.

- Det är tillfredsställande att de är dömda för det brott jag i första hand yrkade på, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Läs även: Experterna: Därför döms de för terrorbrott

Tingsrätten skriver också i domen att det är de uttalanden som de båda männen gör i mordfilmerna som medför att gärningen ska anses som terroristbrott. Dåden filmas, enligt tingsrätten, i avsikt att spridas för att visa hur det går om man inte beter sig som gruppen vill. Syftet är att sprida skräck bland otrogna, kristna och allmänt bland de som inte tillhör rätta läran världen över, skriver rätten.

Läs även: Advokaterna sågar bevisningen

Agnetha Hilding Qvarnström hade vid lunchtid ännu inte hunnit läsa domen i detalj, men hon tror att domen kan ha betydelse för framtida mål.

- Det är viktigt hur rätten har resonerat kring om det är ett terroristbrott eller folkrättsbrott. Om man hädanefter kan finna sådan bevisning om att budskapet om det man gör ska nå utanför det aktuella landets gränser. Här verkar det som att domstolen köpt mina argument, säger hon.

Läs även: Därför döms göteborgarna för terrorbrott

Att det är Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi som syns på filmerna är bevisat, anser tingsrätten, som även påpekar att den 32-årige mannen haft en central roll vid halsskärningarna. Båda männen ska betraktas som medgärningsmän till morden.

- Bevisningen så vitt avser filmerna och identifieringen av de misstänkta har analyserats av Nationellt forensiskt centrum, och de har kommit fram till att de är äkta. Så det finns ingen anledning att ifrågasätta, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

De två männen kommer från Göteborg och brotten begicks i Syrien 2013. I ett pressmeddelande konstaterar tingsrätten att brotten är så allvarliga att rullstolsburne Hassan Al-Mandlawi inte kan undgå livstids fängelse trots sin skottskada:

"Den nu dömde 32-årige mannen har på grund av en senare inträffad skottskada i huvudet så stora psykiska och funktionella besvär att han har personlig assistent större delen av dygnet. Trots detta anser tingsrätten att det brott som han dömts för är så allvarligt att han inte kan undgå livstids fängelse."

Enligt samma pressmeddelande har båda männen deltagit i morden och de döms mot sina nekanden:

"Tingsrätten har ansett att åklagaren lyckats bevisa att de två åtalade männen, som förnekat att de varit med om morden eller ens på platsen, har deltagit i morden och ska betraktas som medgärningsmän."

Eftersom syftet med morden och filmningen har varit att injaga allvarlig fruktan hos dem som "inte tror på den rätta muslimska läran" konstaterar tingsrätten att gärningarna utgör terroristbrott, i enlighet med åklagarens uppfattning.

Båda domarna kommer att överklagas.

- Eftersom min klient anser att han är oskyldig kommer domen att överklagas, säger Hans Gaestadius, en av Al Amin Sultans två advokater.

Han har tidigare ifrågasatt åklagarens rubricering.

- Vad man ska tänka på är, vad jag vet är att tre mål behandlats enligt terroristlagstiftningen, och i två fall har hovrätten ändrat till den underliggande rubriceringen. Så vi får se vad hovrätten säger. Men förhoppningen är att man inte ska ta ställning till rubriceringsfrågan utan helt fria min klient.

Hassan Al-Mandlawi har efter att ha blivit skjuten i huvudet stora svårigheter att kommunicera, enligt sin advokat Lars Salkola. Under rättegången kunde han inte svara på åklagarens frågor. Hälsotillståndet är också anledningen till att han inte suttit häktad. Han har dock haft reseförbud.

Bevisen mot männen består bland annat av filmer och bilder som enligt åklagaren kopplar männen till mord begångna i Syrien.

Tre filmer visar förberedelsen och genomförandet av två avrättningar. Enligt Agnetha Hilding Qvarnström syns Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi i materialet. Hon anser att båda intar aktiva roller, även om ingen av männen håller i knivarna.

På filmerna får två män sina halsar avskurna. Den ene mannens huvud avskiljs helt från kroppen. Agnetha Hilding Qvarnström beskrev mordsekvenserna som det värsta hon har sett i sin karriär som åklagare under rättegången för två veckor sedan.

Polis hittade filmmaterialet på ett usb-minne hemma hos Al Amin Sultan tidigare i år. Fyndet gjordes vid en husrannsakan som gällde ett narkotikaärende i Skövde. Åklagaren har använt jämförelser av kläder och egenheter i de båda åtalades utseenden för att knyta männen till mordfilmerna.

Al Amin Sultan dömdes i förra veckan för grov utpressning till ett års fängelse i Skövdemålet.

Bild - 2
Se mer från - Terroristerna från Göteborg
Mest läst