Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sycc1a81.jpg
Lagmannen Anders Hagsgård läste upp domen för den samlade presskåren i Alingsås på onsdagen.

Livstid för dubbelmord

Livstids fängelse. Det är Alingsås tingsrätts dom för de två män, 34 och 40 år, som åtalats för det brutala dubbelmordet på ett äldre lantbrukarpar i Långared utanför Alingsås i höstas.

Livstids fängelse. Det är Alingsås tingsrätts dom för de två män, 34 och 40 år, som åtalats för det brutala dubbelmordet på ett äldre lantbrukarpar i Långared utanför Alingsås i höstas.

Båda fälls för mord. Åklagarna tror att makarna dödades för att gärningsmännen ville åt ett kassaskåp. Men rätten anser inte att det är bevisat att männen tog med sig kassaskåpet och ogillar därför åtalet om grovt rån.

De två männen, som greps i Polen, döms mot sitt nekande. De döms även till livstids utvisning.

Lagmannen Anders Hagsgård beskriver att rätten har gått igenom varje enskilt bevis, vägt samman dem och kommit fram till att det inte finns några tvivel om att det är de åtalade männen som begått morden. Han och nämndemännen var helt eniga i att fälla männen för mord.

-Det var som att lägga ett pussel. Men det är rätt bra pusselbitar, de har passat ihop. Vi ser en tydlig bild av de här gärningsmännen, säger Anders Hagsgård, som efter att domen meddelats höll en presskonferens i sal fyra på Alingsås tingsrätt.

Ett tiotal anhöriga och vänner till lantbrukarparet var på plats, och ungefär lika många representanter från medier.

Däremot anser inte tingsrätten att det är bevisat att männen tagit kassaskåpet.

-Man kan skymta kassaskåpet på pusslet, men vi ser det inte tillräckligt tydligt för att vara säkra, säger Hagsgård.

Åklagarens beskrivning av det grymma dubbelmordet tidigt en oktobermorgon är dramatisk. Klockan var före sex på morgonen när lantbrukaren tog sig ut till ladugården för att mjölka och ge korna mat. Då väntade de båda männen på honom dolda i ett buskage.

De sprang fram, slog ner lantbrukaren med ett järnrör, släpade undan honom och tog sig in i huset där de visste att kassaskåpet fanns.

Det gick loss på det med bland annat mejsel och väsnades så att lantbrukarens hustru, som låg och sov på ovanvåningen, vaknade. Rånaren sprang upp för trappan, ströp kvinnan och band henne.

Kassaskåpet vägrade att ge med sig, och rånarna beslöt att plocka det med sig det för att använda grövre verktyg. De gick ut till sin dolda bil, körde fram den till huset och bar ut skåpet och försvann.

Var kassaskåpet sedan blev av är oklart.

Männen hade förberett kuppen genom att spana på lantbrukarparet och lämnade då diverse spår. Dels uträttade en av dem sina behov i naturen och torkade sig efteråt, så att polisen kunde säkra dna från avföringsresterna. Dels tappade den andre ett laddningskort från mobiltelefonoperatören och det fanns också registreringar av mobilsamtal från männen i området.

Det fanns ett planerat datum, den 15 oktober, då de skulle slå till mot makarna men av okänd anledning avbröts den aktionen. I stället kom attacken den 19 oktober.

Det faktum att det bara några dagar före rättegången kom resultat från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) som visade att dna från den mördade kvinnan fanns i 34-åringens bil, är centralt i indiciekedjan.

-Dna-spåret i bilen är ett tungt bevis. Det absolut mest sannolika är att dna-spåret kom till bilen i samband med mordet, säger Anders Hagsgård.

Inget i utredningen tyder på fler gärningsmän, enligt tingsrätten.

Johan Lövrup, som är 34-åringens försvarsadvokat, åkte till häktet och läste domen tillsammans med sin klient.

-Han är naturligtvis mycket besviken över att han blir fälld för något han nekar till. Det är solklart att vi kommer att överklaga, säger Johan Lövrup.

syc582e0.jpg
syc582ba.jpg
Mest läst