Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Zazzi: Jag älskar krabba

MAT: Alexandra Zazzi delar med sig av sina bästa krabbtips.

Hej Alexandra!
Nu är det härliga krabbtider! 
Får man inte hummer i sina burar, så får man i alla fall med ganska stor säkerhet krabbor (inte mig emot). Men hur får man krabbklorna att sitta kvar på krabban när man kokar dom. Spelar ingen roll, kan man tycka, men det ser ju snyggare ut när man serverar en hel krabba med alla delar på plats! 
Tacksam för svar.
Tack för en trevlig frågespalt. 
Med vänliga hälsningar
Hans Carlson
 
Hej Hans,
Trevligt med krabba, bespottad av vissa och älskad av många. Jag är definitivt en av dem som älskar krabba. Både det goda smöret och rommen samt köttet. Att man sedan, som på många skaldjur, kan koka soppa på skalen är heller inte dumt. Själv brukar jag göra en crabchowder (tjock krämig soppa) med både köttet och buljong av skalen. Det passar ypperligt så här när kylan smyger sig på.
Nu till din fråga om klorna. Oftast ramlar de av om man kokar lite för våldsamt eller för länge. Det kan även beror på att man är lite oförsiktig när man plockar upp dem ur lagen.  Man kan också binda dem med snöre (ej gummiband) för att hålla klorna på plats. Själv har jag inte haft något större problem med just detta, men jag hoppas ändå att mina svar reder ut dina problem. Skickar med mitt recept på lag samt på min crabchowder. Hoppas det smakar!
 
Lag 
8-10 l vatten
2 flaskor lättöl, mörkt
12-15 stjälkar med dill, samt 6-8 dillkronor om möjligt
2 msk kummin, hel eller fänkålsfrön mm
4 dl grovsalt
1 msk socker

Lag till 3-4 krabbor åt gången.
Gör gärna så här:
Koka upp vatten i en rymlig kastrull, tänk på att krabborna skall få plats. Häll i övriga ingredienser till lagen. Låt koka upp igen. Lägg i krabborna och lägg på lock. Jag brukar ha ett tyngre, för litet lock (eller en tallrik) för att hindra dem att flyta upp. Små krabbor kan sjuda ca 15 minuter, större krabbor 20 minuter. Lyft ur och låt dem svalna. När du kokat alla krabbor, låt lagen svalna till ljummet, vänd i krondill och lägg i krabborna igen. Ställ in i kylskåpet eller utomhus om det inte är över 4-6 grader (eller minusgrader) och låt stå att dra i 12-24 timmar. Förvara i kylskåp fram till servering.
 
Crabchowder
4 personer
50 g smör
1 gullök, fint hackad
1-2 vitlöksklyfta, fint hackad
3 medelstora potatisar, skalade och fint tärnade
1 dl majskorn (från burk kokta)3 msk vetemjöl
4 dl mjölk 
1 dl grädde
0,5 tsk malen svartpeppar
1-2 krm malen muskotnöt
1 krm cayennepeppar
0,5 l god kycklingbuljong
0,5 l krabb-buljong (alt kycklingbuljong) se recept tips nedan
2 dl krabbkött

smaka av med salt och peppar
Topping
0,5 dl fint hackad persilja

Gör gärna så här:
Lägg smör, gullök och vitlök i en större kastrull, rör ihop tills smöret smällt och löken blivit genomskinlig. Fortsätt att vända i potatisen och majsen någon minut, sikta över mjölet, vänd om så att smöret och mjölet binds ihop. Rör i grädde och mjölk, låt sjuda och rör sedan i kryddorna och båda buljongerna. Låt sjuda i 20-25 minuter, rör om då och då. Vid servering, rör i krabbköttet, smaka av med salt och svartpeppar och servera med hackad persilja på toppen och varma mackor med ost.
Krabbuljong
Rosta av krabbskalen, grovt sönderhackade (ej de gråa gälarna) i en stor kastrull med lite matolja, rör i grovt hackad gullök, tomatpuré, en bit blekselleri, några svartpepparkorn, smaksättning efter fantasi. Slå på hett vatten så att det precis täcker. Låt sjuda i 60-80 minuter. Sila av skalen och reducera ned till hälften. Frys ned om du inte skall använda direkt. Supergott till soppor, risotto mm.


 

Mest läst