Björn Åblads vardag består som regel av att behandla hundar och katter men en veterinär får vara beredd på allt: "En gång kom det in en liten björn som hade ont i ögonen, och en annan gång fick jag undersöka en giftorm som väntade tillökning", berättar han.
 
Björn Åblads vardag består som regel av att behandla hundar och katter men en veterinär får vara beredd på allt: "En gång kom det in en liten björn som hade ont i ögonen, och en annan gång fick jag undersöka en giftorm som väntade tillökning", berättar han.  

Veterinären Björn prisad av en hel bransch

Redan som grabb var Björn Åblad helt säker: Veterinär måste vara drömyrket! 2017 är han lika säker som någonsin förr. Fattas bara när man av bransch och kollegor utsetts till Årets Veterinär.

ANNONS
|

Det var förstås en ren tillfällighet att göteborgaren Björn Åblad kom att växa upp på Sundshagsgatan i gränslandet mellan Majorna och Kungsladugård. Men så här drygt ett halvt sekel senare är Årets Veterinär säker: det var närheten till fåglarna och sälarna i Slottsskogen som lade grunden för hans djurintresse.

– Nästan varje dag sprang jag över till Slottsskogen för att kolla efter något spännande: kanske en haltande kråka…

Medan många av kompisarna var upptagna av ”Bebben” Johanssons senaste dribblingar på Ullevi eller Tre Kronors tuffa match mot Sovjet började Björn skaffa nya familjemedlemmar.

– Det var akvariefiskar, kaniner och lite av varje. Och som vuxen har jag alltid haft hund, säger 59-åringen som så här framåt tidig höst hunnit vänja sig vid tanken att det faktiskt är just han som under 2017 är ”Årets Veterinär”.

ANNONS

– Jag var inte alls förberedd när dom ringde i våras, men det är ju särskilt roligt att få en sådan utmärkelse medan man fortfarande jobbar, säger Björn vars talanger för att tolka röntgenbilder och datortomografibilder rönt uppmärksamhet och tacksamhet både bland kollegor och djurägare. Dessutom har hjärt- och lungsjukdomar kommit att bli en specialitet för klinikchefen från Utby.

I tre långa veckor bar han i hemlighet beskedet om utmärkelsen och hade gott om tid att fila på ett tacktal.

– Det blev fin middag, och förutom blommor också en prischeck på 10 000 kronor. Väl hemma firade jag och arbetskamraterna med tårta – ensam gör man ju ingenting. Jag fick förresten den här tröjan av kollegorna också, säger den hyllade veterinären och visar stolt en blå arbetsskjorta med sitt namn vackert broderat i vitt.

Har du bestämt vad du ska göra med prispengarna?

– Jag skulle gärna vilja köpa ett konstverk med hamnmotiv.

– Inge Schiöler är en favorit, fast egentligen gillar jag ju alla Göteborgskoloristerna.

Årets veterinär kan knappast beskyllas för att vara en hoppjerka.

Sedan 1990 har han varit Blå Stjärnan på Hisingen trogen. Just där vid Göta Älvbrons fäste har veterinärsjukhuset legat sedan 1967, redan då gick den unge Björn Åblad och drömde om att bli veterinär. Att det kom lite andra påhugg emellan tycker han så här i backspegeln egentligen bara var bra.

ANNONS

– På så sätt hade jag lite livserfarenhet när jag väl bestämde mig att följa mitt hjärta och lyckades komma in på Veterinärskolan i Uppsala.

Redan under utbildningsåren praktiserade han en kort tid på Blå Stjärnan. Den gången handlade det om att se till djur som låg inlagda efter operation.

– Det har varit en otrolig utveckling på sjukhuset sedan dess, säger han och fortsätter:

– Förr hade många av djurägarna själva vuxit upp på gårdar och visste en hel del om hur ett sjukt djur skulle behandlas. I dag är den känslan inte längre lika vanlig och vi veterinärer måste utbilda djurägarna mycket mer. Kanske är just det en av jobbets svåraste utmaningar: att nå fram till djurägarna så att man sedan kan hjälpa djuren på bästa sätt.

Under sina många år i yrket har Björn Åblad sett hur sällskapsdjurens position i familjelivet förändrats. Kattens klättring på statusstegen är kanske den mest remarkabla. Från hunsad råttjägare till omhuldad familjemedlem.

– När jag kom in i branschen var djurägaren ofta nöjd om familjens djur blev tio år, men i dag efterfrågar man ofta samma slags vård som man får själv, säger Björn Åblad.

ANNONS

Längre behandlingar, utvecklad teknik och nya mediciner bidrar till att våra husdjur idag blir äldre än förr.

För en besvärlig diskbråcksoperation kan räkningen landa på 50-60 000 kronor, men de allra flesta av årets 42 000 besökare på Blå Stjärnan kommer förstås billigare undan.


    Björn Åblad kommer väl överens med de flesta patienter på Blå Stjärnan. Att nioåriga Nellies magbekymmer berodde på dräktighet kom som en överraskning – i alla fall för husse. Bild: Lars Hjertberg
Björn Åblad kommer väl överens med de flesta patienter på Blå Stjärnan. Att nioåriga Nellies magbekymmer berodde på dräktighet kom som en överraskning – i alla fall för husse. Bild: Lars Hjertberg

Som nioåriga Nellies husse till exempel. Vem kunde tro att Nellies märkliga magbekymmer berodde på dräktighet?

Till sist: Om Årets veterinär själv var ett djur – vilket vill han vara?

– Jag gillar värme så jag skulle vilja vara ett fritt djur som lever i Afrika. Och så vill man ju helst inte bli jagad av tjuvjägare. Kanske en giraff som kan se över trätopparna och äta goda vegetariska måltider…

Björn Åblad

Ålder: fyller 59 år på tisdag.

Yrke: veterinär och chef för Blå Stjärnans medicinklinik.

Bor: radhus i Utby.

Familj: fru och två barn.

Husdjur: Adabi och Chara som är Salukis, en sorts vinthund.

Fritidsintressen: resor, promenader, konst, hundsport och trädgårdsarbete.

Aktuell: utsedd till Årets Veterinär 2017.

ANNONS