Ulla vill visa vägen till ett hälsosammare liv

Hon gjorde karriär som designer och journalist med uppdrag världen över. Men när hon blev sjuk hittade hon sitt verkliga kall – inom hälsobranschen. "Nu vill jag dela med mig av mina erfarenheter och hjälpa andra till kronisk hälsa istället för kronisk sjukdom", säger Ulla Gabay.

ANNONS
|

En kanna örtte och ett fat med skivad vattenmelon, körsbär och mixnötter står uppdukat på verandabordet hemma hos Ulla Gabay, när GP kommer på besök i lägenheten i Kålltorp. Den sedvanliga intervjufikan med sötsaker lyser med sin frånvaro, med andra ord.

– Bullar och kakor finns inte i mina köksskåp. Det här är fika för mig, säger Ulla leende.

Hon lever som hon lär – inga undantag. Hälsosamt. Det är inte bara en livsstil utan också hennes yrke. Egna erfarenheter har lett Ulla in på vägen.

– Jag har alltid varit hälsomedveten, blev vegetarian på 70-talet och har tränat hela mitt liv. Men likt många andra blev jag lurad av quick fix-metoder och det var först efter att jag själv blev sjuk som jag lärde mig hur man lever hälsosamt på riktigt.

ANNONS

Vi tar det från början. Efter uppväxten i Örgryte under 1960-talet kallade en journalistutbildning. Men efter examen kom Ulla på andra tankar, och istället för att söka jobb på en redaktion startade hon ihop med en kompis Sveriges första renodlade jeansbutik, Jeansboden på Kyrkogatan.

– Jag gillade att skriva men de flesta journalistjobben fanns i Stockholm, och att starta jeansbutik kändes helt rätt. Jag sydde alla mina kläder själv sedan länge. Design och mode var min stora hobby, berättar Ulla.

Det blev ett lyckat koncept. Affärerna gick bra och Ulla gjorde sig ett namn som designer, samtidigt som familjelivet rullade på. Hennes dåvarande man, skådespelaren Micha Gabay, gjorde karriär på Stadsteatern, och båda var i ropet i Göteborgs innekretsar.

– Det var fullt upp och en fantastiskt rolig tid. Som kontrast till det hektiska arbetslivet bodde vi på en gård några mil utanför Göteborg. Med barnen, hästar, hundar, get och katt.

På 1980-talet tog livet en ny vändning. Ulla skilde sig och sålde Jeansboden för att i stället ta konsultuppdrag som trendexpert och frilansjournalist. I Stockholm väntade en ny karriär, och så småningom blev hon chefredaktör för dåvarande Bonnierägda Textil Magazine, som hon själv skapat.

ANNONS

– Det var verkligen ett drömjobb. Jag pendlade mellan Stockholm och New York och gjorde intervjuer med stora designers. Men efter några år sålde Bonnier magasinet och då gick jag också vidare med annat, berättar Ulla.

Flyttlasset gick åter till Göteborg, där hon blev presskontakt för ett internationellt företag. I kombination med detta: föreläsningar och undervisning i kommunikationsteknik för det kristna ledarskapet.

– Jag träffade en person som öppnade mitt intresse för religion. Som allt annat i mitt liv bara hände det.


    Bild: Emilie Aune
Bild: Emilie Aune

Runt millennieskiftet gick nästa flyttlass, denna gång till spanska solkusten för romanskrivande. Men ett erbjudande som affärsutvecklare för ett IT-företag tog Ulla hem till Göteborg igen efter ett år. Den nya karriären fick dock snabbt ett plötsligt slut, då hon året därpå var med om en bilolycka.

– Jag fick en whiplashskada, blev sjukskriven i flera år och borta från arbetslivet helt. Det var fruktansvärt.

I samma veva drabbades Ulla också av magproblem.

– Det hade följt med mig sedan jag var liten men plötsligt blev det värre. Jag sprang till olika läkare och gjorde undersökningar, men allt jag fick var magsårsmedicin. Det lindrade för stunden men ingenting mer, det var oerhört frustrerande att de inte kunde hitta felet.

ANNONS

Det var då som Ulla bestämde sig för att själv gräva i ämnet. Via nätet kom hon i kontakt med olika näringsexperter, forskare och läkare i USA, som hade gått utanför den ”traditionella boxen”. Hon provade sig fram med olika kostupplägg. En metod kallad ”food combining”, som Ulla själv kallar ”kombimaxa”, hjälpte mycket.

– Det går ut på att man inte blandar maten hur som helst, eftersom de olika näringsgrupperna tar olika lång tid att brytas ner. Stärkelserika kolhydrater och protein ska till exempel aldrig ätas vid samma måltid, och frukt ska enbart ätas på fastande mage och inte ihop med något annat. Det förbättrade mig radikalt att äta på det här sättet, berättar Ulla.

Den stora pusselbiten föll på plats när hon uteslöt vetemjöl och socker ur maten.

– Det var som ett mirakel, plötsligt var besvären helt borta. Att det var så enkelt hade jag aldrig trott.

I dag har Ulla ätit enligt de nya kostrutinerna i drygt fem år. Men hon har inte har tagit ett test hos läkaren för att få en medicinsk bedömning om det är någon allergi eller kostintolernas hon lider av.

– Jag behöver inte ett intyg från vården. Jag har själv skaffat mig vetenskaplig kunskap och lärt mig lyssna på min kropp, säger hon.

ANNONS

Ullas erfarenheter ledde till egna boken ”Hälsofällan – om miljöbomben i magen och vad du kan göra åt den”. Sedan dess har hon fortsatt att hålla föredrag på hälsotemat, och det är i dag hennes huvudsakliga sysselsättning. Även om hon har passerat 70-årsstrecket mår hon på många sätt bättre i dag än vad hon gjorde när hon var ung.

– Det låter inte klokt men så är det. Allting hänger på kosten, det finns inga genvägar. Ska du bli helt bra måste du ta tag i problemet från grunden och förstå att kostomställningen är för livet.

Du har inget nytt karriärskifte på gång?

– Nej, nu stannar jag inom hälsobranschen. Jag brinner för att dela med mig av det jag har varit med om.

Ulla Gabay

Ålder: 72 år.

Bor: Göteborg.

Gör: Journalist, designer, affärsutvecklare med mera. Arbetar i dag som författare och föreläsare inom kost och hälsa.

Familj: En son, en dotter, tre barnbarn.

Favoritcitat: ”Life is what happens while you are busy making other plans”

Aktuell: Med boken ”Hälsofällan - om miljöbomben i magen och vad du kan göra år den” (utgiven 2014)

Hemsida: www.ullagabay.com

ANNONS